Підтримати нас

Укрзалізниця накупила на 6 мільйонів гривень запчастин у російської фірми з 5-ти разовою націнкою

Автор статті
14 серпня 2019 13:13
643
Поширити:

Згідно тендерної документації закупівля стосувалася 148 позицій запасних частин до локомотивних швидкостемірів радянського зразка – ЗСЛ-2М.

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» провела тендер на постачання запасних частин до швидкостемірів, загальною вартістю 5,91 млн. грн. Про це повідомляє сайт "Zалізниця без корупції".

Єдиними учасниками цієї закупівлі стали ТОВ «НТП «Трансінвест» та ТОВ «Глорія-Трейд», які подали пропозиції з різницею в 4 грн.

«НТП «Трансінвест» та «Глорія-Трейд» пропонують продукцію одного виробника – ВАТ «Электромеханика» з міста Пенза, РФ.

При цьому вартість продукції до 5 разів перевищує пропозиції на російському ринку.

Так швидкостемір 3СЛ-2М в зборі учасники тендеру пропонували по 71 560 грн. без ПДВ. З урахуванням ПДВ вартість складає 86 тис. грн. за одиницю.

В Росії цей швидкостемір коштує близько 38 тисяч рублів. Це еквівалент 17 тисяч грн.

По дорозі з Пензи до Києва ціна зростає в астрономічній прогресії, адже ніхто з українських виробників не може виготовляти локомотивні швидкостеміри і запчастини для них. Для цього треба пройти довгу процедуру погодження виробництва і допуску до застосування.

Цікаво, що Російська залізниця давно перейшла із застарілих механічних швидкостемірів 3СЛ-2М на електронні сучасні версії швидкостемірів.

Переможцем закупівлі стало ТОВ «НТП «Трансінвест», а сам тендер був точним повторенням аналогічної закупівлі минулого року на 25 млн. грн.

ТОВ «НТП «Трансінвест» було зареєстроване всередині 2014 року.

Вона зареєстрована на мешканця окупованого Криму Максима Ковальчука та є одним з головних посередників в постачанні залізничної техніки з Росії для Укрзалізниці.

Знайти компанію за місцем реєстрації ZБК не вдалося, адже в документах вказаний тільки номер будинку – вул. Пріорська, 21. Це 4-поверхова споруда.

Аналогічна ситуація і з конкурентом по тендеру ТОВ «Глорія-Трейд» – фірма зареєстрована за адресою масової рестрації у Вишгороді.

Вул. Шолуденка №1. Місце реєстрації 194 компаній

«НТП «Трансінвест» має цілий перелік відкритих кримінальних справ. Зокрема справу в ГПУНАБУ і в Донецькій поліції. Але компанія успішно «працює» із залізницею, особливо не зважаючи на всі відкриті провадження.

ТОВ «Глорія-Трейд» – головний формальний конкурент в тендерах на постачання запчасти з РФ. Окрім «Трансінвесту», ця ж фірма є постійним формальним конкурентом ТОВ «Техноекторейдінг», яка поставляє Укрзалізниці щороку на сотні мільйонів російські повітророзподільники для вантажних вагонів.

Це може свідчити про те, що майже весь імпорт російських запчастин з кількаразовою накруткою ціни контролює одна група осіб, яка використовує трійку фіктивних компаній ТОВ «НТП «Трансінвест», ТОВ «Техноекотрейдінг» та ТОВ «Глорія-Трейд» для розіграшу формальних тендерів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ