Підтримати нас

Український борщ увійшов до трійки призерів найсмачніших перших страв

Автор статті
24 січня 2022 08:33
1,145
Поширити:

Такий рейтинг оприлюднило видання CNN. Перше місце у ньому належить нігерійській страві з горіхів олійної пальми. Це суп-рагу Банга. Пальмові горіхи, кажуть, надають йому особливого аромату. А окрім них у цьому наваристому супчикові використовують яловичину, свіжого сома та різні сушені морепродукти.

Другу сходинку рейтингу посів суп Фо Бо родом із В'єтнаму.  Це локшина з яловичиною   та екзотичними спеціями. Нарешті, на третьому місці опинився борщ. Також до списку найсмачніших  перших страв планети  потрапили іспанський гаспачо, арахісовий суп із Західної Африки, гамбо зі США, грузинський харчо  та інші.  

Правда, організатори рейтингу не уточнили, який саме борщ став лідером. Адже в Україні їх десятки видів. Скажімо, на одному зі щорічних  фестивалів «Борщик у глиняному горщику» в Опішні зафіксовано 60 рецептів. Серед них -   борщик із копченими вушками, чорносливом та копченими грушками. Інший – з перепілочкою, журавлиною та білими сушеними грибами. А ще мисливський, туди входить чорнослив і кролик.Є червоний борщ, зелений  та холодний борщі. Є    зі смаженими линами, яким подекуди почастують на Херсонщині в прибережних селах. У давніх переказах є згадки про борщ з в'юнами,   печеною чи сушеною рибою. А про борщ із сушеними карасями часто згадував у  щоденнику Тарас Григорович Шевченко.

Дослідниця антропології їжі та авторка проєкту Seeds&Roots та блогу "Пані Стефа" Маріанна Душар у згадках про борщ посилається  на  збірник рукописних рецептів з двору Радзивилів ( 1686 рік). Там  є опис першої  страви  із борщівника, затертого з маком або меленим мигдалем. А за тогочасною бароковою модою  її збагачували  «фальшивими яйцями» з дрібно покришеної щуки, фарш ліпили у формі яєць і фарбували шафраном.

Маріанна  Душар приводить навіть  приклади «вишуканих борщів» - це «борщ у філіжанках» та consomme borshch, в які додають шері чи мадеру.

"Борщ - страва, яка не асоціюється ні зі стравою бідних, ні багатих, ні містян, ні селян. Його ви знайдете у придорожньому кафе, шкільній їдальні та вишуканому ресторані", - пише засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura Олена Брайченко.

І це справді так.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ