Підтримати нас

Українська консервація “Стодола” готується підкорювати Європу

Автор статті
26 листопада 2020 15:00
2,826
Поширити:

Три роки тому житель Первомайська Ян Островський почав вирощувати органічні овочі, від звичних нам помідорів та огірків до екзотичних - чорної кукурудзи, кольрабі і фізалісу та запустив невеликий консервний цех для їх переробки. 

З чого все почалося

“Розпочалося все з волонтерства. З початку АТО ми передавали допомогу нашим хлопцям, у тому числі і харчові пайки. Спочатку замовляли їх, а потім почали робити самі. Це був концентрат борщу, антизастудні суміші, терте сало і т.д. Поступово про ці товари дізналися українські діаспори, ми надсилали їм продукцію на благодійні аукціони, вони їх продавали і на ці кошти купували  забезпечення для наших військових. З часом  харчування в армії стало кращим, ми зменшили оберти. Але українці за кордоном продовжували просити надсилати нашу продукцію, і ця справа нас так захопила, що вирішили продовжити займатися консервацією. На невеликому полі виростили трохи овочів, законсервували та поїхали на фестиваль до Києва, де нашу продукцію одразу розкупили. Наступного року наша консервація вже потрапила до перших точок продажу в столиці. З цього моменту ми вважаємо, що почали професійно займатися цією справою”, - розповідає Ян.

Розпочинали з консервації огірків, томатів, а також незвичних для України асорті зі спаржевою квасолею, патисонами, різними за формою і кольором перцями. 

Найбільше привертають увагу мексиканські кавунові огірки розміром з виноградинку: зовні вони виглядають як дуже маленькі кавуни, а всередині і на смак, як огірок, з післясмаком лайму.

У цьому році фермер розширив асортимент, випускає понад 50 нових продуктів: овочеві чипси з чорної кукурудзи, батату та кольрабі, соуси, сокові напої, смузі та консервовані закуски.

“Екзотичні овочі треба ще виростити у нашому кліматі, до того ж це органіка. Ми не можемо використовувати жодних хімічних добрив, гербіцидів, щоб боротися з бур'янами. Це ускладнює роботу, плюс самі рослини примхливі. Але з кожним роком виходить все краще”, - ділиться Ян. 

На фото фіолетова морква, кольорові томати черрі, спаржева квасоля та бамія (окра) у двох кольорах. 

Сертифіковані органічні продукти

Минулого місяця продукція “Стодоли” нарешті отримала органічну сертифікацію за євростандартами. 

“Для сертифікації поля потрібно 2 роки, це перехідний період. У цей час не можна використовувати хімічних добрив. Крім поля, необхідно, щоб і цех відповідав усім нормам, близько року ми доводили все до стандарту. Необхідно підготувати дуже багато документів, знайти постачальників на кожен продукт: органічна олія, органічний цукор, де один виробник на всю Україну, а спеції ми самостійно завозили з Польщі, бо у нас немає органічних спецій взагалі. Нарешті, тепер ми маємо право маркувати продукцію євролистком, який визнається в усьому світі”, - розповів Ян.

Дорога до Європи

Промислового експорту до Європи у підприємства поки немає, але вже є домовленості з рядом країн. Невеликі партії продовжують передавати діаспорам, особливо має попит продукція у Люксембурзі та Франції.  

У налагодженні зв'язків з європейськими компаніями Яну допомогла участь у виставках та інших заходах. Так, у  2018 році підприємець взяв участь в українській торговій місії до Німеччини, яка була організована “Офісом з просування експорту” при Мінекономрозвитку. Для участі у ній  відібрали 10 українських компаній з експортним потенціалом та зацікавлених у виході на ринок Німеччини.

У 2019 році Ян побував на одній з найбільших світових виставок харчових продуктів ANUGA в Кельні, “Стодола” стала першою українською компанією, якій надали місце в павільйоні німецького проєкту Import Promotion Desk (IPD). 

Власник торгової марки «Стодола» Ян Островський

Також, під час навчального візиту, організованого проєктом Міжнародного Торгового Центру (ІТС) «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості» спільно з Посольством Швеції в Україні, підприємство стало учасником виставки органічних харчових продуктів та напоїв Nordic Organic Food Fair 2019:

- Під час цього візиту ми тиждень активно працювали, зустрічалися з потенційними партнерами, з постачальниками обладнання, трейдерами. Ми, як маленькі виробники, не маємо можливості робити свої стенди на великих виставках, це дуже затратно. Ці європейські організації допомагають нам консолідуватися і представляти свої продукти на одному стенді, а також допомагають виходити на прямі експортні контракти з прямими покупцями і таким чином розвивати галузь в цілому.

 А у 2020 році Ян побував на провідній у світі виставці органічних продуктів харчування BIOFACH-2020 у Нюрнберзі.

“Після всіх цих заходів ми маємо багато контактів з компаніями, які зацікавлені у нашій продукції. В основному це Німеччина, є також запити з Великобританії, декілька компаній хотіли б отримати ексклюзивне дилерство певних категорій товарів, а також одна зі Швеції та одна з Данії. Зараз активно відпрацьовуємо з ними можливу співпрацю, передаємо зразки  продукції. Органічна продукція у Європі має більший попит. Наприклад, у Скандинавії, Німеччині частка органічної продукції складає десь 10%, для порівняння в Україні це менше ніж 1%. До того ж на наступні роки Європа планує збільшити відсоток органічної продукції до 25%. Це велика цифра, і місцеві виробники не зможуть так швидко її забезпечити, тому це хороший шанс для українських виробників”, - каже Ян.

Ян зазначив, що, крім контактів, виставки, форуми, поїздки дають можливість навчитися новому, дізнатися про інновації у виробництві, про нові технології, тренди у дизайні пакування, і він планує й далі брати участь у різних як офлайн, так і онлайн заходах.

“Зараз, наприклад, триває Європейський тиждень підприємництва, дуже хотілося б взяти участь, є хороші тренінги, майстер-класи онлайн. Але, на жаль, немає часу приєднатися. Ми у активній фазі пакування, формування партій по Україні, адже тільки отримали сертифікат і нові етикетки з євролистком. Тож від інших активностей трохи відстали, але після нового року будемо активно брати участь”, - додав підприємець.

Проблемою українського ринку, за словами Яна, є те, що багато виробників заявляють, що їхні продукція органічна. Але такою можуть називатися тільки сертифіковані продукти:

 - У Європі давно заборонено маркувати продукцію як “еко”, якщо немає відповідних документів. В Україні, нарешті, з лютого це теж  заборонять. Я сподіваюся, це посприяє формуванню цивілізованого ринку, без обману споживача.

У планах підприємства і далі розширювати асортимент та нарощувати обсяги виробництва, а також з наступного року все ж почати експортувати продукцію до Європи:

- Зараз  у нас близько 3 гектарів, на наступний рік плануємо розширити поле до 10 гектарів. Цех розташований прямо на території поля, овочі збирають і одразу переробляють - це дуже впливає на смак. Кожна позиція зараз вимірюється тисячами банок, це невеликий обсяг для консервного цеху, але на наступний рік  плануємо вийти по загальному обігу до півмільйона банок за сезон. Це теж не дуже багато, але ми не женемося за об'ємом, ми хочемо зробити якісний, екологічний та смачний продукт.

Фото Миколи Леоненка та з Фейсбука Яна Островського

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ