Підтримати нас

Українці можуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання

Автор статті
07 листопада 2021 08:00
777
Поширити:

З наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на коронавірус, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання.

Як повідомляють на сайті Херсонської ОДА, сертифікат дозволятиме упродовж 90 діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись у жовтій та червоній зонах карантину.

Для отримання сертифікату необхідно, щоб лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту впровадження цього типу сертифікату та надалі. Документ не згенерується, якщо діагноз було встановлено до появи нового типу сертифікату, тобто у 2020 році чи раніше у 2021 році.

При цьому обов’язковою підставою для його генерації буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який показуватиметься в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ - завантажити сертифікат не зможуть.

Згенерувати сертифікат можна в застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в ЕСОЗ. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік..

Новий COVID-сертифікат буде двох видів:

  • внутрішній - для використання всередині країни в умовах “жовтого” та “червоного” рівнів епіднебезпеки;
  • міжнародний - для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС (перелік країн тут - https://bit.ly/3bCHedl) (з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна світу).

У повідомленні додають, що усі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2, можуть безпечно вакцинуватись.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ