Підтримати нас

Україна у світовій книзі рекордів Гіннеса

Автор статті
06 грудня 2021 10:27
1,254
Поширити:

Загалом у книзі рекордів Гіннеса понад п'ятдесят записів про Україну. Деякі здаються досить таки чудернацькими, але якщо вони вас розсмішать та піднімуть настрій, чи здивують – значить у цьому теж є сенс.

Отже, у вересні 1999 року Україна потрапила у світові рекордсмени через найдовше життя на горищі. Житель Мончинців Хмельницької області Стефан Ковальчук  прожив на горищі родинної глинобитної хати 57 років. 

Чоловік спочатку сховався там від нацистів, які окупували село в 1942 році. Потім ховався від мобілізації у Червону Армію. А після закінчення Другої світової війни боявся засудження за дезертирство. Наважився спуститися з горища та показатися на людях лише у вересні 1999-го, у віці 75 років.  Адже сестра, яка доглядала його, померла.

А завдяки командиру 7 експедиції на Міжнародну космічну станцію Юрію Маленченко, Україна потрапила в номінацію “Наречений, який під час власного весілля перебував на самій великій висоті”. Він одружився 10 серпня 2003 року, перебуваючи у космосі, на висоті 396 км. 

Його наречена Катерина Дмитрієва залишилася на Землі.  Брак зареєстровано через відеоконференцзв'язок станції з космічним центром у Х'юстоні (штат Техас, США). 

В Україні також зареєстрована сама чисельна у світі колекція виробів з сонечками.

Її зібрала мешканка Дніпра Надія Комарова. Рекорд зафіксовано 21 листопада 2019 року. Колекція нараховувала тоді вже 5 555 предметів: прикраси, картини, одяг, постільна білизна, навіть порохотяг, котячий будиночок та мобільний телефон у формі сонечка. Проте найулюбленіша річ - срібна колекційна монета Республіки Конго, на якій зображено сонечко на листі конюшини. Цю монету колекціонерка вважає своїм талісманом на удачу.

Й - найбільша колекція унітазів

Її зібрали Марина та Микола Богданенки з Києва. Коли подружжя відкрили власний магазин сантехніки та керамічної плитки, друзі подарували їм невеликий кумедний сувенір у вигляді унітазу. З того й почалося хобі Богданенків. Зараз колекція експонується у Київському національному музеї туалету.

Унікальний рекорд встановила та перевершила саму себе киянка Ольга Лящук, володарка титулу «Найсильніша жінка планети». 

У лютому 2016 року Ольга Лящук розчавила своїми стегнами три кавуни поспіль за 14,23 сек. У жовтні 2018 року жінка перевищила досягнення: луснула три кавуни за рекордні 7,59 секунди. Згідно з міжнародними правилами, кожен кавун важив від трьох до чотирьох кілограмів.

До речі, найсильніший чоловік планети - теж українець.

Крім того, двадцятичотирирічний киянин Олексій Новіков став наймолодшим атлетом, який здобув цей титул.

А чи знаєте ви, що саме наші жінки стали першими у світі арбіторками чоловічого міжнародного футбольного матчу?

Рефері Катерина Монзуль, помічниці рефері Олександра Ардашева та Марина Стрілецька, й четверта арбіторка Анастасії Романюк (усі - Україна), судили матч між збірними Сан-Марино та Гібралтару в УЄФА. Ліга націй, 14 листопада 2020 року. Їхнє призначення названо історичним й потрапило у книгу рекордів Гінесса. 

У цьому році матч між збірними Андорри та Англії у кваліфікації до чоловічого чемпіонату світу-2022 з футболу також вперше судила повністю жіноча команда. Катерина Монзуль теж була головною арбітеркою. На лініях їй асистували Марина Стрілецька та Світлана Грушко (теж Україна). А за систему VAR (видео допомоги арбитрам) відповідала француженка Стефані Фраппар.

Відбірковий матч 1 квітня 2009 року чемпіонату світу з футболу між Англією та Україною теж потрапив до рекордів. Номінація - найбільша кількість людей, які дивляться телевізор під водою.  Підводну трансляцію матчу організували на студії підводного кіно у Базілдоні, Великобританія. Саме на цієї студії знято фільм “Синя безодня”.

А ще Україна потрапила до світових рекордів як територія, де вперше приручили коня. Виявляється, тут на конях могли їздити набагато раніше, ніж з 4000 до н.е.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ