Підтримати нас

Українців хочуть змусити реєструвати домашніх улюбленців

Автор статті
09 вересня 2018 11:30
503
Поширити:

Власників, які не поставлять чотириногих на облік, будуть штрафувати.

Депутати з 2021-го року хочуть ввести обов'язкову реєстрацію тварин, щоб виконати чергову частину вимог угоди про асоціацію з Євросоюзом. За їхнім задумом всіх котів і собак потрібно буде вносити до Єдиного держреєстру. Документи видаватимуть не безкоштовно. Тварину без ветеринарного паспорта не можна буде ні перевезти, ні продати, ні утилізувати. А власників, які не поставлять чотириногих на облік, будуть штрафувати.

Власники домашніх тварин Армен і Інна переконані, що обов'язок оформляти чотириногим паспорт повинна підвищити відповідальність власників за своїх тварин.

"А не просто взяв, погрався, викинув. Або ж, припустімо, собака щось накоїла, людина говорить, що це не моя собака, я її перший раз в житті бачу. Тому цю відповідальність дійсно треба вводити", – упевнений Армен Варданян.

Народний депутат фракції партії Петра Порошенка Олександр Бакуменко розповів, що ідентифікація буде проводитися за допомогою чіпів.

"Що таке ідентифікація? Це ми ставимо чіп на тварину. Вона вноситься до електронної бази даних. І весь облік, починаючи від вакцинації, хто є господарем цієї тварини, її пересування ...", – зазначив політик.

Розробники законопроекту кажуть, що обов'язкова реєстрація покликана зменшити кількість безпритульних тварин. Знайшовши собаку на вулиці, в ветлікарні по чіпу можна буде відразу визначити її власника.

Реєструвати потрібно буде собак у віці від двох до трьох місяців і відразу робити щеплення проти сказу.

За попередніми підрахунками, сама реєстрація обійдеться в 30-40 гривень. По сільськогосподарських тваринах ці кошти буде відшкодовувати держава. А ось вартість чіпування буде залежати від розцінок ветеринара.

Начальниця відділу реєстру тварин державного підприємства "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин" Наталія Чернецька розповіла до яких ветеринарів потрібно буде звертатися.

"Для того, щоб зареєструвати кота або собаку, потрібно звернутися до державного або приватного ветеринара. Для реєстрації сільськогосподарських тварин потрібно звернутися до державного ветеринара", – зазначила вона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ