Підтримати нас

Українцям можуть дозволити не виходити на роботу

Автор статті
05 квітня 2019 15:00
648
Поширити:

Міністерство соціальної політики розробило законопроект, що може дозволити працівникам, яким не платять зарплату понад 15 календарних днів, не виходити на роботу. 

Про це повідомляє прес-служба відомства, пише Центр інформації про права людини. 

Якщо роботодавець не платитиме зарплатню протягом 15 днів, то працівники, згідно з ідеєю авторів законопроекту, зможуть не ходити на роботу на весь період затримки. Проте перед цим треба буде попередити про свої плани "власника або уповноважений ним орган у письмовій формі не пізніше ніж за два робочих дні". Неявка на роботу в такому разі не може бути підставою для застосування дисциплінарного стягнення, зазначають у відомстві. 

"У разі припинення працівником виконання роботи через затримку виплати зарплати власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові компенсацію в розмірі, визначеному колективним або трудовим договором, але не менше двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) пропорційно тривалості припинення працівником виконання роботи", – йдеться в документі.

Автори законопроекту підкреслюють, що "не допускається тимчасове припинення працівником виконання роботи у випадках, коли відсутність працівника може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку". Під таку заборону підпадають, зокрема, працівники прокуратури, судів, Збройних сил України, органів державної влади, місцевого самоврядування, безпеки та правопорядку. 

Автори документа наголошують, що якщо його ухвалять, то запрацює закон з 1 січня 2020 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ