Підтримати нас

Український вікіпедист став переможцем міжнародної акції WikiGap Challenge

Автор статті
28 квітня 2020 05:30
929
Поширити:

З 8 березня по 8 квітня пройшла глобальна кампанія WikiGap Challenge, метою якої є покращити висвітлення жінок у Вікіпедії.

Вдруге поспіль переможцем цієї міжнародної ініціативи став українець — вікіпедист, освітянин, член ГО «Вікімедіа Україна» Андрій Гриценко, повідомляє Вікімедіа Україна.

WikiGap Challenge організувала «Вікімедіа Швеція» та Міністерство закордонних справ Швеції за підтримки посольств Швеції та вікімедійних організацій в усьому світі. Цього року акцію підтримало також Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Мета кампанії — писати та покращували статті про жінок у різних мовних розділах Вікіпедії, щоб зменшити гендерний дисбаланс у Вікіпедії та покращити висвітлення жінок. За місяць 72 учасники та учасниці започаткували та покращили понад 3200 статей статті більш ніж 35 мовами.

У 2020 дописувачі отримали бонусні бали за написання статей про жінок, які борються за права людини. Управління Верховного комісара ООН з прав людини запропнувало перелік з двадцяти таких діячок, про більшість з яких статей у Вікіпедії ще не було. У результаті було створено 338 статей про цих жінок у понад 30 мовних розділах. 

Переможцем WikiGap Challenge став Андрій Гриценко — вікіпедист з України, викладач Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка; член ГО «Вікімедіа Україна» та активний учасник Освітньої програми Вікіпедії в Україні. Він же переміг у міжнародному WikiGap Challenge і минулого року.

Цьогоріч у рамках WikiGap Challenge Андрій започаткував 416 статей. Переважну більшість свого внеску він робив в українській Вікіпедії, але також писав російською, білоруською, русинською та башкирською мовами. Для порівняння, в акції 2019 року пан Гриценко створив 260 статей.

Для переможців WikiGap Challenge передбачені призи. Минулого року, як переможець кампанії, Андрій відвідав міжнародну конференцію вікімедійного руху «Вікіманія» що пройшла у Стокгольмі. За перше місце у 2020 році він зможе поїхати у Женеву та відвідати офіс Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Мене надихає змагальна атмосфера з колегами у таких конкурсах, а також прагнення збагачувати Вікіпедію статтями. Особливо мені подобається писати про видатних жінок та історію. Інтригувала конкуренція з іншими редакторами й редакторками Вікіпедії. Спецтема цього року WikiForHumanRights 2020 — чудове нововведення. Цікаво було писати про діяльність правозахисниць. Найбільше мене вразила трагічна доля афганської поліціянтки Іслам Бібі, яку не підтримували родина та близькі через її професійну діяльність. І, на жаль, її вбили. Шкода також мексиканську правозахисницю Міріам Родрігес Мартінес, вбили її доньку і її саму… Серед інших, також запам’яталась — Марія Вероніка Рейна з Аргентини, яка проводила агітацію за дотримання прав людей з інвалідністю. Важко було уявити, в яких умовах жила і боролася за права ефіопських жінок Богалетч Гебра. На жаль, вона померла минулого року», — поділився своїми враженнями від цьогорічного вікізмагання Андрій Гриценко.

Серед започаткованих Андрієм статей про правозахисниць і громадських активісток — стаття про українку Ганну Шаригіну. У межах WikiGap Challenge Андрій створив про неї статті в українській, російській, білоруській та башкирській Вікіпедіях. 

«Сподіваюсь, мій приклад надихне новачків. Писати статті до Вікіпедії легко та захоплююче. Можна йти у власному темпі, писати на цікаві теми, вивчати щось нове, розвиватися. Кожен може спробувати і створити перші 1—2 статті за тиждень. Більше того, коли ви пишете статті до Вікіпедії, ви виконуєте роботу, яка потрібна багатьом, адже це найбільша енциклопедія людства і популярний ресурс для мільйонів інтернет-користувачів. Тож наповнювати Вікіпедію — це важлива соціальна та інтелектуальна місія», — додав вікіпедист.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ