Підтримати нас

Україна - лідер за невиплатами компенсацій Євросуду з прав людини

Автор статті
10 квітня 2017 03:00
651
Поширити:

Найбільше випадків невиплат компенсацій за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зафіксували в Україні. Про це йдеться у щорічний доповіді Ради Європи, пише BBC.

Невиплати

ЄСПЛ у 2016 році присудив виплатити українським позивачам понад 1,2 млн євро компенсацій.

Як відзначають автори доповіді, Україна найгірше серед усіх країн Європи здійснювала такі виплати протягом двох минулих років.

Вчасно у 2016 році їх провели лише у 20 випадках. Ще у 16 справах компенсації виплатили після дедлайну. За 213 справах виплат не зробли (за формулюванням ЄСПЛ - "підтверджень про виплату компенсацій не надходило").

Практично кожен п'ятий вирок, за яким вчасних виплат не було - український, відзначають у ЄСПЛ.

Водночас, у Європейському суді з прав людини кажуть про певне покращення ситуації із незалежністю українських судів, зафіксоване від 2010 року.

Справ більшає

Україна увійшла до п'ятірки країн, де минулого року зареєстрували найбільше нових справ, що розглядає ЄСПЛ.

У 2016 році ЄСПЛ зареєстрував 99 нових справ, які надійшли від позивачів з України. У суді відзначають, що це суттєве зростання у порівнянні з минулим роком - на 42 позови.

Закрили ("вжито необхідних заходів") за минулий рік лише чотири справи України (у 2015 році - 14).

Україна - один з лідерів за загальної кількістю справ, які розглядаються у Суді з прав людини, - 1147. За цим показником вище знаходяться лише Італія, Росія та Туреччина.

Серед найбільш резонансних справ від України у ЄСПУ - позов Юрія Луценка та Юлії Тимошенко щодо порушень законів прокурорами і суддями під час кримінальних розслідувань проти них у часи президенства Януковича.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ