Підтримати нас

У Старій Збур’ївці і Голій Пристані чекають на експертний висновок ХОДА

Автор статті
26 жовтня 2018 09:34
748
Поширити:

У п’ятницю, 26 жовтня, проект рішення про добровільне приєднання села Старої Збур’ївки до Голопристанської громади вже передано на погодження Херсонської обласної держадміністрації.

Нагадаємо, Гола Пристань та Стара Збур’ївка ще з літа минулого року намагалися «з нуля» створити об’єднану територіальну громаду. Але ХОДА під різними надуманими приводами об’єднання не погоджувала. А в очі чиновники казали, що Стара Збур’ївка має об’єднатися з Новою Збур’ївкою, іншого варіанту - немає. Адже Новозбур’ївську ОТГ заплановано під  нинішнього очільника Голопристанського району Віталія Соловйова, який є кумом голови ХОДА Андрія Гордєєва. Однак без Старої Збур’ївки її створити вже неможливо - решта «кандидатів» до цієї громади встигли об’єднатися з іншими селами.

У травні цього року містам обласного значення, у тому числі й Голій Пристані, надали статус об’єднаних територіальних громад. Це дуже змінило і значно спростило ситуацію. Адже Голопристанську ОТГ робити «з нуля» вже не потрібно,  вона вже є. І  Старій Збур’ївці стало можливим приєднатися до цієї громади. Тож Старозбур’ївський сільський голова Віктор Маруняк та мер міста Голої Пристані Олександр Бабич офіційно повідомили обласну владу, що починають нову процедуру - приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані.

Після цього спротив обласної влади став ще сильнішім. Керівництво області навіть пішло на кримінальний злочин - сфальсифікували рішення обласної ради - оприлюднили на офіційному сайті зовсім інший результат розгляду питання про Перспективний план формування громад області, який депутати на сесії «забракували». Крім того, вигадали додаткові вимоги щодо процесу приєднання, не передбачені законодавством - подворовий обхід з опитуванням думки кожного мешканця Старої та Нової Збур’ївок.

Проте головним офіційним «аргументом» проти рішення Старої Збур’ївки бути у складі Голопристанської, а не Новозбур’ївської громади, з боку обласної влади була якась «нездоланна водна перешкода» між селом та місто. Що, начебто, мешканці Старої Збур’ївки через це не зможуть отримувати послуги в Голій Пристані.

Старозбур’ївчани навіть були вимушені надати обласним «експертам» роздруковану карту з сайту Міністерства регіонального розвитку, де чітко видно спільну суходільну межу між селом та Голою Пристанню. Та навіть подворовий обхід провели з опитуванням, щоб у ХОДА не було зайвого приводу відмовити. Хоча, як зауважив Віктор Маруняк, закон дозволяє губернатору «втручатися» в процес добровільного об’єднання/приєднання громад тільки на етапі  надання експертного висновку щодо відповідності проекту рішення законодавству та Конституції України.

Чітко витримуючи всі процедури, старозбур’ївчани на сесії 13 липня цього року проголосували за приєднання до Голої Пристані. На сесії міськради 31 серпня голопристанські депутати погодили приєднання села до територіальної громади міста.

У вівторок, 23 жовтня,  в селі Стара Збур’ївка та в місті Гола Пристань майже одночасно відбулися сесії місцевих рад, на яких депутати вже схвалили проект рішення про добровільне приєднання села до територіальної громади міста.

А у п’ятницю, 26 жовтня, вже о 8.30 документ офіційно, під підпис, здали в ХОДА на отримання експертного висновку.

Згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», обласна державна адміністрація готує відповідний висновок протягом 10 робочих днів. Висновок затверджується розпорядженням голови ОДА, тобто Андрієм Гордєєвим.

Якщо експерти облдержадміністрації погодять проект рішення, то документ знову виноситься на розгляд сесій в Старій Збур’ївці та в Голій Пристані. Як тільки місцеві депутати проголосують «за» затвердження рішення, село одразу стане старостинським округом Голопристанської громади. А голова сільради отримає повноваження старости і стане членом виконкому ОТГ.

Раніше експертні висновки щодо відповідності законодавству проектів рішення про добровільне об’єднання/приєднання громад готували фахівці Департаменту економічного розвитку та торгівлі ХОДА, яким керує «права рука» губернатора Дмитро Бутрій. Але з літа цього року, за словами начальниці управління аналітики, планування та зведення інформації Департаменту Ірини Пшеничної, ці повноваження вже передано Управлінню регіональної політики облдержадміністрації.

Отже, тепер експертний висновок щодо відповідності законодавству проекту рішення про добровільне приєднання Старої Збур’ївки до Голопристанської ОТГ залежить від начальниці Управління регіональної політики ХОДА Наталії Володимирівні Мамотенко, та її підлеглих: начальниці Відділу децентралізації  Інни Родіонової й головних спеціалістів відділу - Ольги Шахман,  Оксани Бузак,  Юлії Приходько.

Як підтвердила Наталія Мамотенко, відповідний висновок дійсно будуть готувати фахівці Відділу децентралізації  Управління регіональної політики. Проте «відлік часу», тобто термін у 10 днів, почнеться з того моменту, коли проект рішення потрапить на розгляд до Управління. Але станом на 14 годину п’ятниці документ до них ще не передали.

- Наш спеціаліст нещодавно ходила за поштою до адміністрації, але проекту рішення не приносила. Мабуть, керівництво просто його ще на нас не розписало, - пояснила Наталія Володимирівна.

Виходить, у керівництва ОДА є ще одна можливість гальмувати процес децентралізації - «забути розписати» документи на відповідний відділ.

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) - 49 - 60 - 03, (066) - 790 - 90 - 21.

А також у Центрі безоплатної первинної допомоги, створеному Офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фону «Відродження». 

Графік роботи: понеділок – четвер з 9.00 до 12.00 та з 13.00 до 17.00. П’ятниця з 9.00 до 12.00 та з.13.00 до 15.30.

Телефон для довідок: 099 - 468 - 38 - 48.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ