Підтримати нас

У Скадовську три роки правив самозванець

Автор статті
03 квітня 2008 06:38
532
Поширити:

19.03.2008 року виповнилося 5 років, як сесія міськради достроково припинила повноваження міського голови м.Скадовська.

Незважаючи на це, він самозванно правив іще цілих 3 роки.
Нагадаємо: скадовчани обрали Федора Терехова мером на другий термін навесні 2002-го.
Та не минуло й року після виборів, як депутати міськради піймали мера на протиправних діяннях, і 19 березня 2003 року на сесії ухвалили рішення №112 “Про дострокове припинення повноважень міського голови м.Скадовська”, а 18.06.2003 р. на позачерговій сесії – рішення №160 “Про усунення з посади міського голови м. Скадовська Терехова Ф.С. за вчинення корупційного діяння шляхом дострокового припинення повноважень міського голови”.
Федір Терехов звернувся до суду зі скаргою про те, що нібито депутати прийняли рішення з порушенням вимог законодавства, і таким чином порушили його конституційні права. Згідно з законодавством, з моменту подачі заяви до суду дії рішеннь Скадовської міськради №112 та №160 призупинились. І Федір Терехов продовжував правити в Скадовську.
Минуло ще півроку, і місцевий суд Голопристанського району 16 лютого 2004 р. відмовив у задоволенні скарги Федора Терехова. Тобто, визнав: депутати праві, отже, рішення про дострокове припинення повноважень міського голови треба виконувати. Та замість того, аби піти у відставку, мер подав апеляційну скаргу. І далі продовжував правити у Скадовську.
Через 5 місяців – 07.06.04 р.– колегія суддів Апеляційного суду Херсонської області визнала рішення сесії №160 незаконним, а рішення №112 “Про дострокове припинення повноважень міського голови м.Скадовська” залишилося в силі.
За законом рішення суду набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, а рішення, постановлені судом апеляційної інстанції, набирають чинність негайно після їх ухвалення. Отож, із 7 червня 2004 року повноваження міського голови Скадовська Федора Терехова достроково припинилися.
Але… Федір Терехов і не подумав виконати ні рішення сесії, ні рішення суду. Він направив касаційну скаргу і всупереч закону продовжував правити містом. А районні та обласні органи влади, правоохоронні органи, очевидно, мером були задоволені, бо куди тільки не писали листи депутати, добиваючись виконання рішення сесії та судів, у відповідь – тиша... Можливо, керівні люди при владі та в правоохоронних органах мовчали іще й тому, що завдяки Федору Терехову багато хто з них встиг протизаконно “урвати” ділянки на скадовському узбережжі, а усунення “доброго” мера могло мати наслідки для них самих. А до того ж, у місті залишилися ще ласі шматки землі та комунальної власності…
Отож замість того, аби усунути Терехова, представники влади “взялися” за “надто” активних депутатів: одним керівникам нагадали, що на їх підприємствах є заборгованість із зарплатні, іншим – що їм “у цьому місті жити” й доведеться у влади підписувати погодження. Деяким активістам дзвонили з погрозами додому, деяких – побили “невідомі зловмисники”...
І депутати не наважилися просто виштовхати самозваного мера з кабінету та призначити виконуючого обов’язки міського голови …
Вони направили листи до органів КРУ, податкової, казначейства, в яких поінформували, що Федір Терехов не має права підпису під фінансовими та іншими документами. Та всі ці державні органи продовжували приймати фінансові документи за підписом давно вже відстороненого міського голови.
Добре відомо, що Верховний Адміністративний суд у ті роки ще тільки зароджувався, а Верховний суд України справи практично не розглядав, отож скарга скадовських депутатів надовго застряла десь “нагорі”...
І ось тиждень тому у Скадовськ прийшов довгожданий документ – “Ухвала Іменем УКРАЇНИ” колегії суддів Вищого Адміністративного суду України від 21 лютого 2008 року – колегія розглянула касаційну скаргу Федора Терехова і вирішила залишити її без задоволення:
“Судами зроблено правильний висновок, що питання про дострокове припинення повноважень міського голови відноситься до компетенції сесії міськради, яка у відповідності Регламенту роботи міської сесії, затвердженого рішенням III сесії Скадовської міськради XXIV скликання від 23.04.2002 р. за № 7, розглянула його з дотриманням визначеної процедури розгляду сесією питань як таке, що потребувало негайного вирішення…”.
У зв’язку з цим виникають питання: який правовий статус рішень сесій та виконкомів міської ради, підписаних громадянином Федором Тереховим у період із 07. 06.2004 р. до травня 2006 року, коли він уже не був мером? Який правовий статус платіжних документів, підписаних неналежною посадовою особою? Хто винен, що впродовж трьох років Скадовською міськрадою керував… громадянин, що не мав на те жодних законних повноважень? Хто тепер поверне в казну міста незаконно отриману ним зарплатню?
Над цими головоломками працює міськрада нового скликання. Депутати були б раді, аби правоохоронці теж включилися в роботу, допомогли знайти винних, навести порядок із майном та землею після “правління ” Федора Терехова, повернути незаконно виплачені йому гроші.

Новини

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ