Підтримати нас

У рамках програми «Діалоги про Україну» обговорили земельну реформу

Автор статті
30 листопада 2019 10:00
724
Поширити:

Вчора, 29 листопада, у Миколаєві обговорили земельну реформу з фермерами та агровиробниками Миколаївщини та Херсонщини.

Захід відбувся за участю заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, Уповноваженого Президента України з земельних питань Романа Лещенка, народних депутатів.

Це вже 15-й національний діалог в рамках регіональних земельних форумів, основна мета якого – роз’яснити населенню суть земельної реформи, почути думки аграріїв, фермерів, власників землі. Учасники форуму мали можливість поставити спікерам питання, висловити свої пропозиції та зауваження.

«Є три основні цілі земельної реформи. Перша: мільйони українців мають отримати можливість вільно розпоряджатись своєю власністю. Друга: всі інструменти реформи мають стимулювати економічний розвиток сектору та економіки в цілому. Третя: необхідно створити такі умови, щоб саме ті, хто зараз працюють і хочуть надалі працювати на землі, були фермерами, агровиробниками, розвивали свою справу та мали доступні фінансові ресурси», – пояснює Тарас Висоцький.

Наразі триває дискусія навколо трьох основних питань земельної реформи: можливість іноземців купувати землю, концентрація землі та роль громад у цьому процесі. За словами Романа Лещенка, позиція Президента України в частині, що стосується можливості купівлі землі іноземцями, чітка і послідовна – ніяких іноземців до обігу земель сільськогосподарського призначення не буде допущено до моменту проведення всеукраїнського референдуму. Такі законодавчі ініціативи з боку депутатського корпусу вже внесені в законопроєкт.

Важливо, що за результатами форуму озвучені пропозиції та зауваження фіксуються, щоб у подальшому вони могли бути враховані у законопроєкті.

«Станом на сьогодні вже більше трьох тисяч правок підготовлені народними депутатами та обговорені між першим та другим читанням. Це свідчить про те, що питання земельної реформи назріло, воно є надзвичайно актуальним. Що суспільство і представники влади зацікавлені в тому, щоб знайти компроміс, який влаштує більшість. Земельна реформа – це не лише обіг земель сільськогосподарського призначення; це комплексний захід, який здійснюється виключно з однією метою – навести порядок у земельних правовідносинах», – зазначив Роман Лещенко.

Департамент внутрішньої та інформаційної політики ХОДА

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ