Підтримати нас

У Мін’юсті розповіли, якими бачать тюрми майбутнього

Автор статті
01 лютого 2021 16:28
1,018
Поширити:

Міністерство юстиції раніше анонсувало створення в Україні «модельних в’язниць», у яких до в’язнів мають ставитися гуманніше. Заступниця міністра Олена Висоцька розповіла деталі проєкту.

За словами Висоцької, для створення таких в’язниць планують використовувати досвід Канади та Норвегії, але це не буде 100-відсоткова калька. Ідея така: персонал має бути ближчим до в’язнів, вони мусять більше спілкуватися, ув’язнені повинні мати більше особистого простору, але водночас і більше відповідальності, як-от за приготування їжі.

Як каже заступниця міністра, головне завдання, щоб в’язні адаптувалися до життя на волі, що має знизити рівень рецидивів.

«На волі в’язню треба якось піклуватися про себе. А зараз їх обслуговують інші: їжу готують, територію прибирають. Ми хочемо, щоби в модельній тюрмі людина проходила весь життєвий цикл такий, який би їй довелося проходити на волі. В’язні повинні вміти планувати свої доходи та витрати», - сказала Висоцька.

Вона наголошує, що суд засуджує таких людей саме до позбавлення волі: «Усі інші блага, які є у нас із вами, повинні бути й у засуджених».

Заступниця міністра заперечила, що працівників в’язниць змушуватимуть грати у футбол або у щось інше з в’язнями.

«Але якщо буде можливість, вони зможуть за власним бажанням пограти у футбол із в’язнями. Чому ні? Можна з ними разом на одній кухні готувати їжу й навіть відвідувати якийсь віртуальний музей», - сказала вона.

Загалом Мін’юст хоче, щоби тюремні контролери були ближчими до в’язнів, щоб вони могли спілкуватися. Проте засоби захисту вони все одно повинні мати.

Водночас Висоцька заперечила, що в таких тюрмах не буде охорони: «А як без цього? Це режимний об’єкт».

Також вона уточнила, що для початку Мін’юст хоче створити такі тюрми для ув’язнених за легкі злочини, які через рік-два мають вийти на свободу. Нові будівлі для модельних в’язниць не споруджуватимуть, бо на це немає грошей, тому використовуватимуть уже наявні тюрми.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ