Підтримати нас

У Києві представили унікальні артефакти з Херсонщини

Vgoru
Автор статті
21 лютого 2022 16:00
2,177
Поширити:

Національний науково-природничий музей НАН України – один із найбільших науково-природничих музеїв світу і найбільший природничий музей України. Саме в ньому, у самому центрі столиці, 16 лютого 2022 відкрилася виставка, яку привезли з Херсона.

Виставка складається з двох частин. Перша називається «Фортеця Тягинь», і вона абсолютно унікальна: тут уперше представлені артефакти – знахідки археологів у Тягині за 6 років. Нагадаємо, що фортецю і городище Тягинь досліджує Південна середньовічна експедиція Інституту археології НАНУ, яку очолює доктор історичних наук Світлана Біляєва, а допомагає збирати фінансування, організовувати побут і роботу археологів громадська організація з Херсона «Культурний центр Україна-Литва». Голова Культурного центру Наталя Бімбірайте говорить: 

За останні роки саме Тягинь подарувала відкриття, які стали знаковими не лише для науки, але й для всієї України, адже вони відновлюють справжню середньовічну історію Півдня. Литовські артефакти, монети Улусу Джучі, Кримського ханства і Польщі, прекрасний посуд, і, звісно, неймовірна знахідка 2021 року – булава 15-го століття, символ української влади і державності, який було знайдено в 30-ту річницю Незалежності. Різні культури, різні народи жили у Північному Причорномор’ї задовго до окупації його у 18-му столітті Російською імперією, а про цивілізаційну роль Катерини ІІ взагалі не йдеться, адже високорозвинений центр цивілізації тут був іще у 14-15 століттях. «Новоросія» ніяк не могла бути історичним регіоном (як це стверджує російська пропаганда), адже це була така сама окупація чужих земель, яку ми бачимо й зараз.

Саме тому показати знахідки, зроблені археологами на Херсонщині, було вкрай важливо – причому на національному рівні. Артефакти передані до Національного археологічного музею з Херсонського краєзнавчого музею, де вони зберігалися впродовж п’яти років. Дата відкриття обрана не випадково: 16 лютого – це День відновлення Литовської держави (16 лютого 1918 року) і саме цей день був проголошений Днем єднання України.

Друга частина виставки – це проєкт Центру культурного розвитку «Тотем», який називається «Лендарт і археологія: нова синергія через кордони». Минулого року в Тягині поруч з археологами працювали митці – художники лендарту. Ми всі вже знаємо, що таке інсталяція в музеї чи у міському просторі, а от художники лендарту створюють інсталяції в природі, використовуючи природні матеріали і надихаючись ландшафтом. Погодьтеся: на Херсонщині є чим надихатися. Проте автори проєкту пішли ще далі: вони запропонували митцям надихнутися не тільки природою, а ще й історією та археологією. На виставці можна побачити роботи двох литовських художниць і чотирьох українських, які вже відвідали Тягинь. У цьому році «Тотем» планує запросити вже 5 художників з Литви, а ще 5 художників з України зможуть відвідати археологічні розкопки в Литві завдяки проєкту, який підтримав Європейський Союз за програмою «Дім Європи». 

На фото: кураторка проєкту Олена Афанасьєва.

Кураторка проєкту Олена Афанасьєва розказує:

«У нас у Литві чудові партнери – Музей історії Акмянє. Вони такі ж ентузіасти, як і наші. Збирають гроші, організують розкопки, залучають молодь. Торік до нас у Тягинь приїхав директор музею Арунас Остраускіс, і, коли побачив, як митці створюють неймовірні арт-проєкти, надихаючись археологією, сказав: «Хочу, щоб і у нас в Акмянє таке відбулося!» І після цього ми почали думати, як цю мрію здійснити. Наразі заважає лише напружена політична ситуація. Але Литва підтримує Україну, ми щодня спілкуємося з колегами, які вже стали друзями, і ми впевнені – уже у цьому році ми зустрінемося на розкопках і в Україні, і в Литві».

Попри цейтноти і напружену ситуацію, привітати авторів і учасників виставки прийшли Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас і Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Необхідність продовження досліджень Тягині і вдале інноваційне поєднання з мистецькими практиками відзначив і Віцепрезидент НАНУ, академік Сергій Пирожков. 

Виставка, яка спочатку планувалася на три місяці, працюватиме в Археологічному музеї до кінця року, адже її важливість очевидна. Тож будете в Києві – обов’язково знайдіть час зазирнути до Археологічного музею на вулиці Богдана Хмельницького, 15 і побачити серед скарбів музею справжній скарб Херсонщини. І це не золото. Точніше, це дорожче за золото – це наша справжня історія і культура.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ