Підтримати нас

У Херсонському держуніверситеті був «кримський день». ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор статті
04 квітня 2017 11:46
586
Поширити:

З відкритою лекцією на тему «Українці повинні підтримати боротьбу кримських татар». Національна- визвольна боротьба кримських татар і українці в ХХ столітті: етапи і віхи »виступила в Херсонському державному університеті відомий український історик і просвітитель, кандидат політичних наук Гульнара Бекирова.

Лекція пройшла у Херсонському державному університеті в рамках щорічного конкурсу «На кращі твори, присвячені історії національно-визвольної боротьби українського і кримськотатарського народу з тоталітарним режимом СРСР, і історичним паралелям з нинішньою боротьбою за державний суверенітет і територіальну цілісність України», який проводить в Херсоні кримськотатарським культурно-спортивний центр «Куреш ». Як розповів керівник центру Ібрагім Сулейманов, в цьому році девізом конкурсу стали слова Ліни Костенко: «Тільки тім історія належить, хто сьогодня бореться й живе!».

У своїй лекції Гульнара Бекирова розповіла про участь українців в національно-визвольній боротьбі кримськотатарського народу.

«Кримських татар підтримували чимало знакових представників українського дисидентського і правозахисного руху: Петро Григоренко, Святослав Караванський, Леонід Плющ, Станіслав Тельнюк, В'ячеслав Чорновіл та багато інших. І зараз українці активно допомагають кримськотатарському руху. Так, організатором і ідейним натхненником Другого Кримського форуму, який в листопаді минулого року пройшов у Львові, був Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, дисидент, який сім років провів у радянських таборах», - сказала Гульнара Бекирова.

Вона зазначила, що під час судів над українськими дисидентами підтримка кримських татар ставилася їм в провину як «антирадянська діяльність», але ніхто з них не відмовився від своїх поглядів, від спільної боротьби, хоча це коштувало їм багатьох років свободи.

На лекції були присутні студенти, старшокласники, представники громадськості.

Звертаючись до студентів, Гульнара Бекірова сказала, що участь українців в національно-визвольній боротьбі кримскотатаского народу - практичні невивчена тема і тому - дуже перспективна для молодих вчених-істориків і політологів.

Херсон став першим містом, де була прочитана лекція «Українці повинні підтримати боротьбу кримських татар». Національна- визвольна боротьба кримських татар і українці в ХХ столітті: етапи і віхи». Історик має намір виступити з цією лекцією і в інших містах України.

Після лекції від імені Українського інституту національної пам'яті Херсонському державному університету подарували частину тиражу книги «Наш Крим. Неросійські історії українського півострова», виданої Інститутом.

Книгу представив один з її укладачів, науковий співробітник Інституту національної пам'яті Максим Майоров, який до 2014 р жив і працював в Криму, в місті Севастополі.

Книга «Наш Крим. Неросійські історії українського півострова» - збірник статей вчених-істориків про різні етапи історії Криму, значні події, що відбувалися на півострові. Статті ці написані в різні часи, розміщені в книзі за хронологічним принципом, щоб історія півострова простежувалася від Кримського Ханства до періоду перебування Криму в складі Російської Імперії, до різних етапів періоду СРСР (особливу увагу приділено депортації кримських татар у 1944 році).

«У книзі ми опублікували тексти, в яких йдеться про події, що відбувалися до 90-х років минулого століття. А новітня історія - предмет окремого вивчення, більш глибокого осмислення і окремих книг про неї», - сказав Максим Майоров.

До збірки увійшли понад тридцять статей п'ятнадцяти авторів. Серед авторів збірника такі вчені, як Гульнара Бекирова, Андрій Іванець, Сергій Громенко та інші.

«Цю збірку можна вважати свого роду прологом до переосмислення історії Криму тими людьми, для яких Крим - батьківщина, і які зараз змушені жити за її межами. Це - історія без міфотворчості, без постійних спроб виправдати дії тих чи інших правителів, як це намагаються робити росіяни. В їх історіографії знакові віхи - завоювання Криму - від подій XVIII століття до «віджиму» півострова в 2014 році. Але є ж і інша історія, яку раніше або замовчували, або мало про неї говорили », - сказав Максим Майоров.

За його словами, праці з історії Криму, які зараз пишуть і публікують російські вчені - «міфологія, фальсифікація, спроба виправдати захоплення півострова». І тому, зазначив Майоров, завдання української історичної науки - створення максимально неупередженою історії Криму і поширення цих знань.

Значна частина тиражу книги «Наш Крим. Неросійські історії українського півострова» Український Інститут національної пам'яті передав вченим закладам, в тому числі і Херсонському державному університету.

Захід відбувається у рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО Центр «Жіночі перспективи» спільно з БО «Фонд громади міста Херсона «Захист» за фінансової підтримки Європейського Союзу».

${gallery:f9d6f601d9e430a79b009cdf5d663ab1}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ