Підтримати нас

У Херсоні відзначили 158 років з дня народження Дніпрової Чайки

Автор статті
06 листопада 2019 13:00
678
Поширити:

1 листопада – день народження Дніпрової Чайки, письменниці, перекладачки, фольклористки, громадської діячки, ім’я якої носить Херсонська обласна бібліотека для дітей.

Тож цими днями бібліотека проводить імпрези, присвячені нашій видатній землячці, повідомляє сайт Херсонської ОДА.

З нагоди 158-ї річниці письменниці у книгозбірню завітали студенти вищого професійного училища сервісу та дизайну. Студенти стали учасниками бібліотечної лоції, яка провела їх шляхами життя та творчості Людмили Василевської-Березіної. У кожному відділі учасники заходу виконували завдання та дізнавались цікаві факти про письменницю.

У секторі літератури іноземними мовами студенти обирали книги, написані тими мовами, з яких перекладала Дніпрова Чайка, а це французька, польська, шведська, англійська, російська. У відділі для дошкільників та молодших школярів – знайомились із дитинством Людмили, яка залюбки слухала батькові казки та мріяла стати вчителькою. В автобіографічних матеріалах Дніпрова Чайка згадувала, що до семи років «уже прочитала багато книжок батькових і почала складати деякі вірші, наслідуючи чомусь індостанських поетів». В бібліотечному Інтернет-центрі учасники заходу повинні були зіставити події із життя письменниці та місця, в яких вони відбувались.

Наступним пунктом у маршруті стала читальна зала, де студенти слухали листи, адресовані Дніпровій Чайці, та вгадували, від кого зі славетних діячів літератури й мистецтва вона їх отримала. А ще – переглянули видання творів письменниці, книги про неї та світлини з родинного архіву, що експонуються на створеній з нагоди пам’ятної дати виставці.

Особливий успіх мав у студентів фрагмент літературної вистави, присвяченої унікальній українській письменниці, образ якої створила Вікторія Сломчинська, та декламація поезій у прозі, які сміливо можна назвати мистецьким експериментом Дніпрової Чайки.

Головний бібліотекар Юлія Чернієнко презентувала медіа-ресурс «Вітальня Дніпрової Чайки» – авторський веб-проєкт провідних фахівців бібліотеки, розміщений на веб-сайті закладу.

Наприкінці заходу студенти успішно пройшли тест – ігровий компонент веб-проєкту: безпомилково відповіли на 19 запитань із 21. Тож впевнено можна стверджувати, що Дніпрова Чайка живе, вражає, надихає та окрилює сучасників!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ