Підтримати нас

У Херсоні продовжують розвивати сучасний культурний арт-простір

Автор статті
18 вересня 2020 02:30
833
Поширити:

"ГогольFest" у Херсоні, який пройшов у минулі вихідні, став знаковою культурною подією для південного обласного центру. Але організатори - Центр молодіжних ініціатив "Тотем" - стверджують, що подібні заходи будуть проходити в Херсоні і далі - незалежно від "фестивальності" цих подій.

Найближчої неділі, 20 вересня, у херсонському арт-просторі Urban CAD відбудеться презентація чергового етапу проєкту «Пост-індустріальна спадщина як мистецтво».

“Ми з вами створили арт-інсталяцію «Сни Гекати» на першому поверсі колишнього вентиляційного цеху комбайнового заводу. Проте ми на цьому не зупиняємося! Проект «Пост-індустріальна спадщина як мистецтво» запрошує зробити наступний крок, і не просто використати індустріальний простір як майданчик, але й спробувати переосмислити нашу історію, щоб знайти Майбутнє у Минулому. 

Отже, перша частина нашої зустрічі – це відкрита лекція. Ми вже говорили про те, як індустріалізація позначилася на мистецтві 18-19 століть. Тепер ми поговоримо про 20 століття і новітні часи. У 20-му столітті сформувався абсолютно новий дискурс. Веймарська республіка у Німеччині підштовхнула художників до пошуків нового реалізму - натуралістичного, відчайдушного, сердитого, а часом і пророчого. Багато художників були безпосередньо залучені до подій тих днів: одні воювали на полях Першої світової, інші боролися за демократію, треті брали участь в індустріалізації і зростаючій індустрії розваг. У ті ж часи художники на радянському просторі намагалися знайти своє місце у державі, яка почала диктувати нові канони – романтизації й оспівування праці робочих, селян і, звісно, «подвигів» комуністичної партії. Партисипативні практики (коли робітники підприємств стають учасниками творчого процесу, а не лише позують художнику), масштабні інсталяції (аж до перетворення цілих заводів на арт-об’єкти), музика industrial, фабрики, які, окрім товарів, виробляють тонни натхнення – це реальність сьогодення” - повідомляють організатори.

Отже, учасниками можуть бути не лише художники, але й усі охочі, адже “тотемівці” приготували багато цікавих методологій, які допоможуть створити власний арт-продукт. 

“Ми запрошуємо всіх, хто вміє малювати, писати, формулювати думки, фотографувати, записувати чи відтворювати звуки, зварювати, стругати, пиляти, фарбувати, конструювати, вишивати, колажувати…Список можна продовжувати до нескінченності”, - ідеться в повідомленні організаторів на сторінці у Фейсбуці.

Вхід на культурний захід вільний. Участь безкоштовна.

Створення арт-проектів забезпечується необхідними матеріалами.

Проект «Пост-індустріальна спадщина як мистецтво» відбувається за підтримки HBCE Grant Program / Програма ґрантів НВСЕ . Організація HBCE (Harald Binder Cultural Enterprises) заснована істориком та меценатом Гаральдом Біндером, спрямована на підтримку міждисциплінарних проєктів культури, мистецтва і освіти та сприяє сталому розвитку цих напрямів в Україні.

Детальніше: www.hbce.com.ua

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ