Підтримати нас

У Херсоні може з’явитися Центр променевої терапії. Ціна питання – 340 мільйонів

Автор статті
15 липня 2018 13:58
704
Поширити:

На Херсонщині 13 липня відбулося виїзне засідання Комітету Верховної ради з питань бюджету у складі голови комітету Андрія Павелка та ще 16 осіб, серед яких були народні депутати від Херсонської області, члени меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров та Абдмеджит Сулейменов та представники Міністерства інфраструктури.

Гостям показали найважливіші об’єкти області, що потребують значних інвестицій. І аргументовано зі слайд-презентаціями, графіками та діаграмами ілюстрували необхідність надати фінансову допомогу аеропорту, виділити дещо на будівництво мостопереходу,  дати трішечки на зрошення та на обладнання для онкологічного диспансеру. Останній пункт викликав жваву дискусію серед нардепів та спонукав деяких з них на неймовірні благодійні діяння.

Про необхідність створення Південного регіонального центру променевої терапії на базі комунального закладу «Херсонський обласний онкологічний диспансер» говорять вже давно. Для цього є все потрібне – правильно обладнані «бункери», відсутність поблизу великих житлових масивів, бо ж опромінювання може бути небезпечним для людей, є гарно навчений персонал та можливість отримати нові інноваційні технології від колег. Не вистачає лише грошей. Бо на повний комплект обладнання потрібно 400 мільйонів гривень. Близько сотні мільйонів вдалося зібрати. А от 340 мільйонів будуть просити у різних інстанцій та збиратимуть самі. 

Скинемося на обладнання?

Херсонська область зараз посідає 3 місце за рівнем онкологічної захворюваності в Україні. Найбільшою проблемою для Херсонщини є те, що кожен 4-ий хворий звертається до лікарів вже тоді, коли вилікувати його неможливо. Саме тому профілактика онкозахворювань – є найважливішим інструментом у боротьбі з цією хворобою.

Головний лікар онкодиспансеру Ірина Сокур на будь-яких заходах завжди говорить про проблему обладнання: «Херсонські лікарі дуже досвідчені, але їм не вистачає сучасного високотехнологічного обладнання для раннього діагностування ракових захворювань. У нас бракує обладнання для променевої терапії (лінійні прискорювачі, які допомагають проводити радіохірургію та радіотерапію пухлин різних локалізацій). Це можливість вилікувати пацієнта від злоякісної хвороби. Апаратура, що працює зараз у медзакладі, застарілого зразка та шкідливо впливає на пацієнтів і медичних працівників.

Ініціатива обласної влади про співфінансування з різних джерел придбання необхідної апаратури було прийняте в ОТГ із розумінням. Саме таке вирішення проблеми і є найкращим. Якщо кожен район та ОТГ візьмуть участь у співфінансуванні, то можна придбати сучасне обладнання для лікування раку.

Головний лікар Херсонського онкологічного диспансеру Ірина Сокур також звернулася з листом до міського голови, у якому виклала потреби закладу. У листі вказано, що медобладнання, на якому працюють зараз, вже на 80 відсотків зношене. Міська влада пообіцяла виділити 25 або 15 мільйонів гривень… На першій цифрі наполягає Андрій Гордеєв, про другу говорить Володимир Миколаєнко. На засіданні бюджетної комісії Верховної ради міський голова згодився на 25 мільйонів.

Захід допоможе ?

У березні цього року в Херсоні відбулася конференція «Шведсько-українська ініціатива з охорони здоров’я майбутнього». Зініціювали захід посольство Швеції в Україні та Херсонський онкологічний диспансер. Посол Швеції Мартін Хагстрьом на цьому заході розповідав, що у Швеції є давні традиції та інновації, і результати в лікуванні раку добре відомі у світі. Збільшення кількості хворих, що пережили онкологію, пов'язане насамперед із поліпшенням вторинної профілактики, діагностики та лікування. Пацієнт, у якого виявляють рак, може жити десятиліттями після діагностики та відповідного лікування. Шведські експерти компаній-виробників, що виготовляють надсучасну техніку для лікування раку, представили свої інноваційні продукти у сфері онкології та телемедицини. Шведські компанії готові поділитися своїми інноваційними рішеннями та поставити найновішу медичну апаратуру херсонським онкологам.

Що ж далі?

А далі вже можна уявити і більш цікаві перспективи. Наявність такого обладнання дозволить Херсонському онкодиспансеру взяти на себе роль регіонального південного центру і надавати допомогу не лише мешканцям Херсонщини, але й навколишнім регіонам, наприклад, Миколаївській, Одеській та Запорізькій областям. Саме про це говорив начальник обласного Департаменту охорони здоров’я Володимир Короленко, презентуючи гостям програму зі створення такого центру. Лишилося тільки знайти десь трішечки більше 300 мільйонів, і тисячі людських життів будуть врятовані. ОТГ вже скинулися, з міського та обласного бюджету гроші теж будуть виділені. Але до необхідної суми ще так далеко. Втім, херсонські медики розмахнулися. Те, на що вони просять гроші, є лише в Феофанії, і, навіть, там обладнання гірше. Тож надія, що народні обранці, а також Міністерство фінансів України розщедряться на цю купу грошей для Херсонщини, трішечки примарна. Але лікарі не втрачають надії і будуть купувати обладнання частинами. До того ж у парламенті є сильне херсонське лобі, що завжди буде вносити це питання у порядок денний своєї роботи. Нардеп Федір Негой, показав вщент заповненому залу зелену теку, у якій зібрані історії хвороби його земляків, що потребують фінансової допомоги на лікування. Потім він розказав представникам міністерства інфраструктури, що він думає про якість ремонту доріг і які ж гроші можна б було переказати на медицину, замість закопування їх у землю. Потім він зробив заяву, що віддає зі свого депутатського фонду 5 мільйонів гривень на лінійний прискорювач, а від своєї фірми дарує ще 100 тисяч гривень. Народні депутати дійшли таки згоди, що створення Південного регіонального центру променевої терапії на Херсонщині – справа дуже потрібна і важлива, і пообіцяли всіляко сприяти її реалізації. Тож чекаємо на результат.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ