Підтримати нас

У Казахстані на зйомках ток-шоу ведучі знущались з трансгендерної жінки

Автор статті
29 листопада 2017 13:00
705
Поширити:

В Астані на зйомках ток-шоу телеканалу "Євразія" ведучі почали знущатись з трансгендерної жінки, яку запросили як гостю, пише Центр інформації про права людини посилаючись на Today.kz.

Один із ведучих підійшов до дівчини та почав смикати її за волосся, запитуючи, чи воно справжнє. Коли вона спробувала відійти, він штовхнув її. Дівчина пішла зі студії до закінчення запису, викликала поліцію й збирається судитися з телеканалом.

Запис фрагменту передачі з’явився в соцмережах. Частина коментаторів вважає, що трансгендерам не місце в казахстанському суспільстві, інші стверджують, що канал застосував насильство до гості. Канал ситуацію не коментує.

Активістка та співзасновниця казахстанської феміністської ініціативи "Фемініта" Жанар Секербаєва вважає, що ця ситуація добре характеризує ставлення казахстанського суспільства до ЛГБТ загалом.

"Випадки гомофобії, трансфобії, поширення мови ненависті стали поширеними в Казахстані, й це заохочують такі мас-медіа, які запрошують представників спільноти та ніяк не відповідають за їхню безпеку. Від імені нашої команди я хотіла б сказати, що ми обурені непрофесійністю журналістів та висловлюємо співчуття постраждалій. Цю ситуацію ми спробуємо відобразити в черговій альтернативній доповіді щодо Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації жінок, за якою держава звітуватиме в 2018 році", – зауважила вона.

У такій альтернативній доповіді, опублікованій 2016 року, зокрема, йдеться, що через нетерпимість поліції, медичного персоналу, спеціалістів та інших посадовців трансгендери в Казахстані не можуть розраховувати на притулок чи інші сервіси, а також часто не можуть знайти роботу через складнощі з юридичним визнанням своєї гендерної ідентичності.

Так, за нинішнім законодавством у Казахстані трансгендери можуть змінити ім’я, прізвище та по-батькові згідно з обраним гендером тільки після хірургічної корекції статі. "Необхідність постійно розкривати свою трансгендерність у трансфобному суспільстві призвело до постійного стресу та неможливості соціалізації", – йдеться в доповіді.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ