Підтримати нас

У Херсоні знову заблоковано роботу “токсичного” заводу “Мікрон”

Автор статті
01 червня 2021 11:52
1,375
Поширити:

Зовсім недавно журналісти видання "Першого ділового" опублікували рейтинг найбрудніших і екологічно неблагополучних міст України.

У ньому, зокрема, фігурувала перша десятка населених пунктів, де, за твердженням ініціаторів дослідження, ситуація з екологічною безпекою найгнітючіша. При цьому навряд чи когось могло здивувати потрапляння до цього сумнівного списку таких міст, як Маріуполь, Запоріжжя, Дніпро або Кривий Ріг. Усі прекрасно знають, що це великі індустріальні центри, в яких усе ще працюють потужні промислові підприємства. Але той факт, що в цій "веселій" десятці опинився і наш Херсон, може спочатку спантеличити.

Адже Херсон завжди вважався одним із найзеленіших і чистих міст України, та й великі промислові підприємства в місті або давно закрилися, або діють далеко не на повну потужність.

Однак, очевидно, що в "брудному" рейтингу Херсон опинився далеко не випадково. Впливає на це цілий ряд факторів. Наприклад, наявність полігону побутових відходів, який давно вичерпав свої ресурси. До того ж, згідно з останніми даними, у міськраді готують рішення, за якими на полігон буде дозволено звозити сміття з інших регіонів.

Не зайвим буде згадати і про ситуацію з "чорногорським піском", який із зими минулого року лежить у Херсоні і який досі не змогли переправити назад на Балкани - на його "батьківщину".

Але найяскравішим, мабуть, прикладом "екологічного беззаконня" є діяльність заводу "Мікрон". Підприємство, яке виробляє сухі будівельні суміші, уже не перший рік у буквальному сенсі слова отруює життя і здоров'я херсонців. Завод розташувався в безпосередній близькості від подвір'їв приватного сектора на вулиці Чайковського в мікрорайоні Шуменський. Жителі скаржаться на відходи, які у вигляді пилу і кіптяви осідають у дворах і проникають навіть у житло. Крім того, у багатьох городян почалися серйозні проблеми зі здоров'ям: перш за все, з органами дихальної та серцево-судинної систем.

Завод, який веде свою діяльність незаконно, уже давно під "прицілом" екологічних служб, правоохоронних органів, представників влади різних рівнів. Не раз його роботу припиняли місцеві жителі і громадські активісти, які блокували в'їзд-виїзд і навіть влаштовували поруч із об'єктом цілодобове чергування.

Але всі ці заходи, схоже, так і не дали належних результатів: адже на початок літа 2021 року "Мікрон" усе так само справно задимлює навколишній простір (що відчувають на собі навіть мешканці сусіднього мікрорайону "Корабел").

Чергову спробу припинити діяльність "Мікрону" активісти зробили вчора, 31 травня. Група ініціативних мешканців приватного сектора за підтримки представників Нацкорпусу в черговий раз блокувала роботу заводу. На ворота був повішений замок із ланцюгом, а фури, які цього дня були готові в'їхати на територію, так і залишилися поза стінами заводу.

Охорона "підприємства" викликала поліцію, але правоохоронці пояснили, що все, що відбувається за межами об'єкту, не входить у їх компетенцію.

Біля воріт, як уже було і рік, і два назад, знову встановили своєрідну громадську варту. Люди заявляють, що не допустять відновити роботу "Мікрон". Вони сподіваються, що нова міська влада нарешті зможе вирішити наболілу проблему, тоді як колишній міський голова і депутатський корпус упоратися з цим завданням так і не змогли.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ