Підтримати нас

У Херсоні відреставрують будівлю міського відділу ДРАЦС

Автор статті
14 лютого 2022 15:29
1,190
Поширити:

У Херсоні багато історичних будівель, і в частині з них розташовані важливі для херсонців міські служби. Одна з таких будівель - центральний РАЦС. Минулого року тут одружили 1506 пар.

Будівлю зведено у 1896 роц, і спочатку там розташовувалась громадська бібліотека. Будівництво велося на пожертвування херсонців, частину коштів виділила міська управа. На початку ХХ ст. Херсонську громадську бібліотеку часто відвідував гімназист Борис Сергєєв – майбутній письменник Лавреньов. Тут була перша експозиція Херсонського музею старожитностей. За призначенням бібліотека служила до 1987, коли в будівлі вирішили розмістити міський РАЦС. 

Будівля РАЦСу 100 років тому і зараз

Наразі ця історична будівля занесена до переліку пам’яток містобудування та архітектури національного значення.

Як повідомляють у міській раді, зараз управлінням капітального будівництва готується документація для проведення тендерної процедури на майданчику «Прозоро» із визначення проєктної організації, яка розроблятиме проєкт ремонтно-реставраційних робіт фасаду та покрівлі будівлі з дотриманням історичного стилю із вхідним ганком. На це у 2022 році в бюджеті передбачено 285 тисяч гривень.

Також передбачено облаштувати доступ до будівлі маломобільним групам населення.

Уже отримано охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини, подано документи для отримання реставраційного завдання від управління містобудування та архітектури Херсонської обласної державної адміністрації.

Орієнтовна вартість виконання самих ремонтно-реставраційних робіт — трохи більше, ніж 12 мільйонів гривень. Остаточна вартість буде визначена після отримання позитивного експертного звіту. Усю проєктну документацію планується завершити до кінця травня цього року. 

Тепер треба, щоб усі тендерні процедури пройшли без корупційних скандалів та не затягнулися на роки, а ми отримали гарну відреставровану будівлю. Також слід зазначити, що у Херсоні ще не одна історична будівля потребує реставрації і перебуває навіть у гіршому стані ніж Центральний РАЦС, тож сподіваємося, що з часом їх також чекатиме оновлення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ