Підтримати нас

У Херсоні чекають на чотирнадцятий театральний фестиваль “Лютий/Лютий”

Автор статті
31 січня 2022 17:28
1,099
Поширити:

У долі видатного театрального режисера-новатора Всеволода Мейєрхольда місяць лютий відіграв найважливішу роль. 9 лютого (28 січня за старим стилем) 1874 року Всеволод Емільович народився в Пензі. 2 лютого 1940 року режисера розстріляли в Москві у Бутирській в'язниці.

Як відомо, діяльність режисера тісно пов'язана з Херсоном. Саме тут у 1902 році було дано старт його творчості. За три роки Мейєрхольд та постановочна трупа “Товариство нової драми” створили в нашому місті близько 200 вистав, виступаючи не лише в Херсоні, а й активно гастролюючи (Тифліс, Севастополь, Миколаїв та інші міста). Саме ця активність та творчий пошук режисера та театрального педагога слугували відправною точкою для Костянтина Станіславського, який запросив його поставити низку вистав для московського Театру-студії, після чого роботи Мейєрхольда набули надзвичайної популярності.

Всеволод Мейєрхольд

Творчу спадщину Всеволода Емільовича пам'ятають і вшановують його херсонські театральні нащадки й у ХХІ столітті. У серпні 2008 року в обласному центрі було засновано театральне об'єднання, яке отримало назву Херсонський центр імені Всеволода Мейєрхольда. Учасники організації зосередилися на розвитку “нової драми” - напряму, який Мейєрхольд розвивав понад 100 років тому і який у 21 столітті повернувся до читача, слухача та глядача у новій іпостасі.

Підтримуючи мейєрхольдівські традиції, у 2009 році Центр започаткував свій власний локальний театральний фестиваль, який назвали тоді “Лютий/Февраль”. Усі основні фестивальні події з того часу відбуваються у Херсоні щороку 2 лютого, у день смерті Майстра, та 9 лютого – у день його народження.

З того часу минуло 13 років, не раз змінювалися локації, було поставлено десятки вистав та читань, організовано лекції та майстер-класи, через фестиваль пройшло не менше сотні творчих особистостей. Пізніше фестиваль змінив  назву на “Лютий/Лютий”, і ось у 2022 році він повертається до нас і відбудеться вже вчотирнадцяте.

Як завжди в ці фестивальні дні, програма розпочнеться об 11:00 2 лютого біля стіни пам'яті Всеволода Мейєрхольда (будівля на вулиці Воронцовській, 18, або знаменитий “Будинок Скарлатто”). Цього дня “мейєрхольдівці” та їхні соратники вшанують пам'ять митця та поговорять про його долю. 

У другий фестивальний день, 9 лютого, у той самий час театрали знову зберуться біля меморіальної таблички, коли прочитають уривки з “Трьох сестер” Чехова (до речі, вистава за цією п'єсою була першою, яку Мейєрхольд поставив у Херсоні), а також вип'ють по келиху рислінгу - найулюбленішого вина режисера.

Звичайно ж, чекає на глядачів і театральна програма. Цього разу вона пройде в артпросторі Linza, розташованому в залі міського планетарію. Херсонський планетарій не раз приймав програму фестивалю, а вперше це сталося вже далекого 2010 року.

2 лютого шанувальники української “нової драми” побувають на презентації друкованої збірки п'єс українських авторів “8”, яка вийшла у світ завдяки драматургічній лабораторії, що відбулася в селі Олександрівка Білозерського району у Творчому центрі Youkh влітку минулого року (куратор - відомий український драматург Максим Курочкін) . Початок презентації – о 17:00.

За цим о 18:00 почнеться читання у виконанні автора одного з текстів збірки - нової п'єси херсонського драматурга Євгена Марковського “Качконіс”. До речі, простір планетарію якнайкраще відповідає змісту цього твору, що присвячено, в тому числі, роботі, життю і долі астрофізиків, які працюють в обсерваторії.

Закриє програму першого дня фестивалю перформативна читка тексту Ігоря Носовського "Живуть же люди" (режисерка - Олена Іванова). Початок – о 19:00. П'єса присвячена нелегким будням фахівців однієї клінінгової компанії, яким доводиться стикатися з різними, часом навіть несподіваними та небезпечними пригодами.

Після кожної читання, як це заведено у Центрі імені Всеволода Мейєрхольда, відбудеться обговорення тексту за участі слухачів.

Про творчу програму другого дня фестивалю ми поінформуємо додатково. Стежте за нашими повідомленнями!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ