Підтримати нас

У херсонців хочуть відібрати парки і сквери?

Автор статті
31 березня 2021 14:30
1,198
Поширити:

У кожному місті регулярно, хоча б раз на десятиліття, оновлюється перелік парків, скверів та зелених зон. Це цілком логічно і виправдано: адже в будь-якому поважному населеному пункті за десять років напевно відбудуться якісь зміни: наприклад, тих самих скверів і зелених зон стане більше, або ж, принаймні, розшириться територія вже існуючих.

Але зовсім не так йдуть справи з Херсоном. Такі висновки можна зробити, аналізуючи "Перелік парків, скверів та інших зелених зон міста Херсона", затверджений виконкомом міськради 16 березня.

Як стверджують громадські діячі, які вивчили цей документ і які звірили його з попередніми аналогічними переліками, "легким рухом рук" члени виконкому з незрозумілих причин позбавили городян одразу п'яти парків і сімох скверів! Вони просто зникли з переліку!

Ось про які об'єкти йдеться:

Парки:

  1. Нафтовиків;

  2. Імені Шумського;

  3. Дендропарк при Аграрному університеті;

  4. Ботанічний сад ХДУ;

  5. "Ювілейний" (в народі відомий як "Дубки").

Сквери:

  1. Сквер Тропіних;

  2. Сквер "Суднобудівників";

  3. Сквер "Святотроїцький";

  4. Сквер "Лідії Чорноостровець";

  5. Сквер "Успенський";

  6. Сквер "Павловський".

Є в переліку ще сквер "Дитячий", хоча, судячи з усього, ніхто не знає, де саме він - адреса його відсутня.

Крім того, у списку зелених зон обласного центру наявний всього один такий об'єкт. М'яко кажучи, дивно, якщо мова йде про територіальну громаду з населенням близько 350 тисяч осіб. Тим більше, що, вочевидь, про зелені зони в Комишанах, Степанівці, Кіндійці, Антонівці, Зеленівці та інших населених пунктах, що входять у сферу дії Херсонської міськради,  взагалі не йдеться.

Звичайно ж, найбільш резонансним і болючим для багатьох херсонців стало зникнення з переліку парку "Дубки" (офіційна назва - "Ювілейний", а за радянських часів - "50-річчя Жовтня"). Адже городяни досі ще пам'ятають епопею з цим парком, на який з благословення влади десять років тому поклали око бізнесмени з Донецька, які прагнули "отгрохать" у херсонських "Дубках" торгово-розважальний центр "Амстор". Тоді на захист зеленої зони, яка, до речі, існує вже близько сімдесяти років і є єдиною в Північному мікрорайоні міста, встала громадськість. Разом вдалося відстояти існування "Дубків".

І ось, схоже, історія повторюється. Адже якщо будь-яка зелена зона - чи то парк, чи то сквер - не внесена до переліку, що затверджується виконкомом міськради, то, отже, вона перетворюється просто в клаптик землі, який за бажанням можна використовувати як заманеться. Наприклад, знову спробувати відбудувати черговий ТРЦ або житлову висотку. Або автомийку з паркуванням.

Точно те ж стосується і інших парків і скверів, які зникли зі списку.

До слова, зовсім не віриться, що таке масове "розчинення" з паперів загальновідомих і популярних зелених зон стало можливим через всього лише чиновницьку прикру помилку, службову недбалість. А якщо це, навпаки, цілеспрямоване діяння, то, безумовно, його необхідно з максимальною оперативністю розслідувати, а винних - покарати. Що і слід зробити керівництву міста на чолі з мером.

P.S. Тим часом представники Громадської платформи Херсона вже направили на ім'я міського голови Ігоря Колихаєва Звернення з вимогою виправити помилку (чи дійсно помилку?) і повернути "Дубки" до переліку парків і скверів. Крім того, за фактом скандального голосування виконкому підготовлено позов для судового розгляду.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ