Підтримати нас

У Чернівцях націоналісти зірвали презентацію книги "Ліва Європа" та побили двох активістів

Автор статті
12 серпня 2017 09:01
684
Поширити:

У Чернівцях 8 серпня націоналісти зірвали презентацію книги "Ліва Європа" та побили двох активістів. Про це написала на свій сторінці у Фейсбук одна з організаторок презентації Альона Няшева.

Близько 40 молодих людей з праворадикальною символікою такою, як Вольфсангель та емблема націоналістичної партії "Національний корпус", на одязі і у вигляді татуювань насильствено перервали лекцію про соціальні рухи. Це сталося, незважаючи на значну присутність на місці події поліції, яка мала б запобігати фізичному насильству. Але вони не доклали достатньо зусиль, аби зупинили радикалів, які порушували нашу свободи слова та свободу зборів. Крім того, радикалам вдалося побили двох гостей, які прийшли на подію трохи пізніше", - пише Няшева.

За її словами, презентацію вдалося провести пізніше в іншому місці. Але проблеми виникли під час подачі скарги до поліції.

"Працівники поліції абсолютно не бажали визнавати зв'язок між тими людьми, які саботували презентацію, та тими, які фізично напали на двох учасників. Коли місцеві активісти намагалися повідомити поліцейським імена цих людей і розказати про те, що раніше вони нападали на фільм ЛГБТ-тематики, там відповідали, що добре знають, хто це такі, тому не потрібно нагадувати", - пише Няшева.

Вона додає, що місцевий активіст, який допоміг організувати подію, тепер знаходиться під загрозою, оскільки Чернівці є досить маленьким містом.

Центр інформації про права людини розпитав про подробиці у активістів, яких було побито біля місця зірваної презентації.

Інцидент стався 8 серпня близько 19:45 на вулиці Гагаріна, 49. На двох активістів – хлопця та дівчину – напали двоє невідомих молодих чоловіків спортивної статури, у чорному одязі.

За словами 31-річного Андрія* та 16-річної Євгенії*, чоловіки напали на них зі спини, спочатку мовчки заприскали їх з газових балончиків з двох сторін, а потім почали бити, намагаючись повалити на землю. Били як хлопця, так і дівчину.

Андрій* та Євгенія* кажуть, що зовнішність нападників та їхній одяг вони запам’ятали. За їхніми словами, на чорних футболках нападників була присутня характерна націоналістична символіка.

Потерпілі пов’язують напад із презентацією книги "Ліва Європа", яка мала відбутись неподалік. Поліція не допустила побиття організаторів та гостей презентації, та заблокувала доступ праворадикалів до людей, які вже прийшли на захід. Тож, ймовірно, вони пішли шукати інших жертв, які ще не дійшли до презентації, і напали на Євгенію* та Андрія*.

На запитання, чому потерпілі одразу не звернулись до поліції на місці нападу, Андрій* відповів, що нападники не давали їм такої можливості.

"Ми двічі намагались втекти і вони двічі нападали на нас знову. Тож залишатись там, дзвонити і чекати на поліцію було просто небезпечно для нас", - каже він.

Але потерплі вирішили звернутись у поліцію наступного дня.

"Спочатку ми прийшли до Головного Управління Національної поліції Чернівців та нас перенаправили у Шевченківський відділ. Поліцейські там поводились, на мій погляд, доволі дивно і розслаблено. Три кабінети чотири слідчих. Ми писали кілька заяв. Вони спілкувались з нами халатно. Склалось враження, що вони не розуміють різниці між рухами, бо запитували нас, що ж таке ліві рухи. Та й на загал поводились під час наших пояснень недбало" - каже потерпілий Андрій*.

Потерпіла активістка Євгенія* каже, що окремої заяви про побиття від неї не прийняли та побої не зняли. Поліція пояснює таку відмову тим, що потерпіла є неповнолітньою, їй 16 років. Водночас Євгенія* каже, що поліція уважно її вислухала та включила її свідчення до заяви Андрія* та колективної заяви разом з іншими активістами.

"Те, що з нами сталось, це сором. Це просто було презентації книги-дослідження, яка є нейтральною, на наш погляд. Люди, які на нас напали, пропагують насилля, навіть не розібравшись у тому, про що ця презентація, і прикривають це все патріотизмом. Вони створюють імідж міста, у якому небезпечно ходити по вулиці. Ми вважаємо, і ми це вказали у заяві до поліції, що на нас напали через ненависть. Це злочин на ґрунті ненависті, і цю деталь не можна впускати з виду. Ці люди готувались до нападу, вони шукали жертв, вони напали зі спини, що є дуже підло. Вони кричали, що ми комуністи, хоча це не так", - говорить Євгенія*.

Водночас Ігор Лучак, який є представником "Національного корпусу", розмістив на своїй сторінці у Фейсбук повідомлення про те, як "Національні дружини" "не допустили проведення презентації деструктивної книги "Ліва Європа".

"Чернівецькі Національні Дружини, незважаючи на тиск з боку сотні правоохоронців, не дали змогу ліволіберальним силам "презентувати" антидержавну книгу "ліва Європа" .В свою чергу, ліволіберали та так звані "правоохоронні органи" (з цього моменту лівоохоронні) повністю розкрили свою агресивну, антиукраїнську сутність", - йдеться в повідомленні.

У пості Лучак висловлює незадоволення діями правоохоронців, які "захопили Національні дружини в кільце, не дозволяли нікуди йти і не дали змоги навіть поговорити з тими організаторами".

Також, Лучак розмістив в мережі Інстаграм фото інших представників праворадикального руху, із надписом "Good night left side!". На фото присутній і він.

Інформація про книгу "Ліва Європа" від її авторів:

"Ідея написання книги, яка б оповідала історію та сучасні перипетії соціальних рухів, лівих груп та партії у Європі для українського читача, виникла невипадково. Через необхідність виправдати зміни, що наразі відбуваються в українському суспільстві, а саме урізання соціальної сфери, приватизацію чи дерегуляцію цін, нас часто відсилають до Європи, як до прикладу, на який ми маємо орієнтуватися. Мавпування “європейських практик” видається чи не єдиним вірним шляхом для України. Водночас Європу “продають пакетом”, нівелюючи складність та протиріччя цього економіко-просторового утворення. І саме для вивчення цієї складності й важливо розкрити роль рухів та організацій, альтернативних до існуючого в країнах ЄС ладу, що пропонують прогресивні шляхи вирішення соціальних проблем напротивагу неоліберальному курсу. Тим паче, що після затишшя “кінця історії” протягом останніх двох десятиліть вони знову претендують зайняти вагоме місце у європейських суспільствах".

*Імена потерпілих було змінено, оскільки вони остерігаються переслідувань та переживають за безпеку свою та своїх близьких.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ