Підтримати нас

У боротьбі з “примхами” природи: поразки та перемоги аграріїв Херсонщини

Автор статті
11 листопада 2020 13:00
1,116
Поширити:

Рік, що минає, видався нелегким для аграріїв Херсонщини. Надто складною і непередбачуваною була погода навесні та влітку. Аби зберегти врожай, сільгоспвиробникам доводилося усіма можливими способами пристосовуватися до змін клімату.

Але декому все ж вдалося не лише отримати гарний врожай, а й “виграти” на примхах природи. Як саме – читайте у статті Олександри Опрової.

Аграрії Херсонщини з давніх-давен навчилися пристосовуватися до кліматичних змін, адже область є зоною ризикованого землеробства. Але цього року погодні умови були надскладними, і сільгоспвиробникам довелося покладатися на власну винахідливість, швидко реагувати на різкі зміни кліматичних умов, застосовувати всі свої знання в галузі землеробства.

Директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА Олександр Паливода розповідає, що головною проблемою для сільськогосподарської галузі Херсонщини є нестача вологи. Так, цього року опадів не було протягом 60 днів поспіль. Та якщо цю проблему ще можна вирішити за допомогою дощувального, краплинного і навіть підземного зрошення, то на деякі інші погодні умови аграрії впливати не мають змоги: 

“Цього року навесні були аномальні морози, у березні – мінус десять, – згадує Олександр Паливода. – При цьому зима була дуже теплою. Від таких перепадів температури дуже постраждали ранні культури. Ми мали проблеми з раннім плодоовочевим напрямком, коли навіть у теплицях померзло багато овочів. Постраждали ранні фрукти, зокрема, персик, черешня, абрикос, оскільки у самий цвіт вдарили морози”. 

Ще однією “негодою” для аграріїв стала пандемія, адже у березні - травні всі ринки були на замку, тож чимало сільгоспвиробників або втратили свою продукцію, або змушені були збувати її за зниженими цінами.

Через погодні умови та карантин чимало сільгоспвиробників втратили свою продукцію або змушені були збувати її за зниженими цінами

Щодо зернових культур, то, за словами Директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення, на Херсонщині цьогоріч загинуло 23 тисячі гектарів посівів: 

“Майже всі вони були пересіяні пізніми культурами. Пересівалися і соняшником, і кукурудзою. Але для Херсонської області в цілому це складало 2,5% від загальної площі. Тому це велика цифра, але в загальному обсязі вона не дуже вплинула на врожайність. Тому я вважаю, що ми маємо гарний врожай цього року, не дивлячись на всі ці природно-кліматичні негаразди”.

На овочевих культурах фермери втратили від 15 до 70% врожаю

Фермерське господарство “Гевко” вирощує томати та цибулю. Через весняні холоди розсаду томатів тут довелося висаджувати із запізненням. Цибуля також затрималася в розвитку. Голова господарства Артем Гевко говорить, що через перепади температур рослинам постійно доводилося давати якісь антистресанти:  

“Потім на зміну холодам прийшло спекотне літо, дуже різке потепління, дощів не було, рослина знову впала в стрес. Доводилося знову обробляти антистресантами. Сонце пекло, поливали через день, кожен день, волога не встигала накопичуватися у грунті, адже взимку не було опадів.  Було дуже важко, зараз бачимо по сусідніх полях, по сусідніх господарствах, що багато людей просто не впоралися з цією проблемою,  у них дуже великі втрати по врожаю”.

Аби зберегти врожай, рослинам постійно потрібно було давати антистресанти

Артем розповідає, що чимало клопотів завдавали і шкідники, які перезимували у грунті. Вони пошкоджували рослини, культури хворіли, а фермерам потрібно було вести постійну боротьбу за врожай, оперативно реагувати на погодні зміни, цілодобово контролювати ситуацію:

“Через те, що не було влітку дощів, комахи дуже розвивалися, було дуже спекотно,  інсектициди не рятували. Ми не могли повною мірою контролювати шкідників, вони все одно пошкоджували рослини. А якщо рослина пошкоджена,  до неї чіпляються всі грибкові захворювання”.

У ФГ “Гевко” зібрали лише на 15 - 20% менше врожаю. А от у багатьох сусідніх господарствах, які застосовували звичні, щорічні методи на вирощуванні овочевих культур, втрати склали до 50 - 70%, говорить Артем Гевко: 

“Ми постійно працювали, постійно. Хто десь не доробив, десь недооприскував, у тих дуже погані врожаї. Через це і ціна на томати така висока. У нас більш-менш хороші врожаї через те, що вчасно зорієнтувалися, почали над цими проблемами працювати, давати все рослині, щоб вона виходила зі стресу. А хто робив як у будь-який інший рік – у того нічого не вийшло”.

Кому вдалося “виграти” на примхах природи, так це виноградарям. Голова фермерського господарства «Курінь» Денис Халупенко каже, що такого смачного вина, яке очікується цьогоріч, не було вже років п’ять - шість.

Так,  урожайність винограду менша: “Відсутність дощів, відсутність вологи вплинули на врожайність, – розповідає Денис Халупенко. – Якщо ми збирали з одного гектару сорт винограду Мерло 3-3,5 тонни, то в цьому році зібрали десь 2 тонни - 2,200. На відсотків тридцять, а за деякими сортами і сорок зниження, кількісний спад. Але за якістю ми виграємо і отримаємо гарний врожай червоних вин з гарним потенціалом для витримки. Тобто, це якісний, концентрований виноград, оскільки відсутність дощів у цьому році та відсутність вологи сприяли тому, щоб ягода була дуже ароматною  і гарні накопичувала цукри”. 

Виноградні кущі потерпали від холоду та спеки, проте жоден з них не загинув

Хоча виноградні кущі і потерпали від морозів та спеки, проте жоден з них не загинув, до того ж ця культура, на відміну від овочевих, не постраждала від шкідників:  

“Ми сьогодні перебуваємо на виноградниках, які взагалі не обробляються хімією. Тобто, це землі екологічно чисті, і при цьому тут зовсім немає шкідників. Майже на 95% виноградні грона здорові. Відсутність вологи, посуха, роза вітрів і гарна провітрюваність міжрядь унеможливили розвиток популяції шкідників та хвороб на кущах. Виноград – це така культура, що чим гірші кліматичні умови, чим сильніша спека і менше дощів, чим більше виноградна лоза страждає - тим краще ягода набирає ароматів і буде набагато смачніше вино. Тобто, єдина культура, яка виграла на Півдні України – це виноград. Так, урожайність не дуже висока, але ми маємо досить високоякісний виноград. Це буде успішний винний рік в Україні. І ми отримаємо, можливо, найкращі вина за останні 5 – 6 років”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ