Підтримати нас

У Бельгії попередили: китайські смартфони можуть шпигувати

Автор статті
16 лютого 2022 13:00
1,249
Поширити:

Час від часу різні ЗМІ пишуть, що мобільні телефони - не тільки благо. Разом із беззаперечними зручностями вони ще й можуть таїти цілу низку небезпек.

Наприклад, минулого літа журналістське розслідування британської The Guardian, французької Le Monde та американської The Washington Post засвідчило: використовуючи програмне забезпечення однієї компанії, з телефонів знімали найрізноманітнішу конфіденційну інформацію. А потім надавали її розвідувальним органам, силовикам та військовим. Як стверджують розслідувачі, це програмне забезпечення могло перехоплювати дані з телефонів користувачів.

І ось нова схожа сенсація. Видання BNN Вloomberg повідомило: міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн попередив світову спільноту про загрозу китайських гаджетів. Йдеться передусім про Huawei та Xiaomi. Вони небезпечні, бо можуть виконувати шпигунські функції. За словами міністра, китайські закони дозволяють вмонтовувати в ці смартфони пристрої для незаконної передачі даних їх власників уряду КНР. Мова йде про китайське комуністичне законодавство, яке не лише вимагає таке від компаній КНР, а й змушує протиправно передавати дані користувачів уряду Китаю. 

Видання цитує міністра юстиції:

«З огляду на юридичний контекст, в якому працюють китайські виробники смартфонів, існує ризик того, що дані, які містяться на цих смартфонах, можуть стати об’єктом шпигунства або, принаймні, небажаної передачі китайській владі», - заявив Ван Квікенборн.

До речі, компанію Huawei влада США свого часу вже звинувачувала у співпраці з китайським урядом.

Лишається нагадати: Бельгія увійшла до переліку держав, що радили своїм спортсменам не брати гаджети на змагання зимової Олімпіади в Пекіні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ