Підтримати нас

“Тут повітря більше схоже на Кримське”: Джамала та Ахтем Сеітаблаєв приїхали до Херсона

Автор статті
15 травня 2021 14:51
3,239
Поширити:

Сьогодні, 15 травня, відзначається річниця геноциду кримськотатарського народу у 1944 році. Вшанувати жертв трагічних подій до Херсона приїхали відомий режисер Ахтем Сеітаблаєв та співачка Джамала. Вони поклали квіти біля пам’ятного знаку й згадували історії своїх рідних, котрі пережили примусовий вивіз до середньої Азії.

Історія родини Джамали схожа на долю тисяч вивезених з рідної землі кримських татар. Усіх силоміць вигнали з оселі й повантажили в набитий людьми товарний вагон. Дорогою від нелюдських умов померла наймолодша дівчинка в сім’ї, на ім'я Сусанна. Батьки просили наглядачів дозволу поховати дитину по-людськи, але зробити цього не дозволили і просто викинули тіло дівчинки з вагона. 

“Для мене ця пам’ять дуже важлива. Історію своєї родини я вклала у пісню “1944”, яка принесла перемогу Україні на Євробаченні. Мені не потрібно було вживатися у роль, спеціально налаштовуватися, я просто співала про те, що відчуваю”, - поділилася Джамала.

Також співачка розповіла, що в Херсоні почувається майже як вдома:

“Тут повітря більш схоже на Кримське і тому відчуваю себе ближче до рідного дому. На жаль, я не можу туди повернутися, але там живуть мої батьки”.

Ахтем Сеітаблаєв поділився маминими спогадами тих трагічних подій. Вона зазнала репресій, коли була ще маленькою. Дівчинка їхала у вагоні й задихалася від сильної тисняви. Аж раптом помітила, як стала вищою за інших і змогла знову нормально дихати. Згодом дівчинка зрозуміла, що її на руки підняв дідусь. Так вона врятувалася.

На запитання журналістки Вгору: “Що ми маємо робити, щоб повернути Крим”, - Ахтем Сеітаблаєв відповів:

“Ми маємо не мовчати. Принаймні кожного дня робити добре ту справу, яку вміємо. Можете писати - пишіть. Можете говорити - говоріть. Можете знімати - знімайте”

Уже сьогодні, 15 травня, о 20:30 біля кінотеатру “Україна” Ахтем Сеітаблаєв прочитає більше спогадів очевидців тих трагічних подій. А Джамала разом з гуртом Дахабраха представлять музичний перфоманс, творцем якого є режисер Владислав Троїцький, засновник і президент міжнародного мультидисциплінарного фестивалю ГогольФест, який у 2020 році проходив у Херсоні.

На головному фото: Відома співачка Джамала та режисер Ахтем Сеітаблаєв завітали до Херсона. Усі фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ