Підтримати нас

ЦВК роз'яснила скасування реєстрації Шарія і Клюєва

Автор статті
04 липня 2019 08:12
769
Поширити:

Центральна виборча комісія роз’яснила причину скасування реєстрації як кандидатів у народні депутати Андрія Клюєва та Анатолія Шарія та опублікувала отримані від державних органів зібрані докази, які підтверджують, що вони не проживали останні п’ять років на території України.

Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу ЦВК.

"Як вбачається з отриманої інформації, слідчим управлінням спеціальних розслідувань ГПУ наразі проводяться досудові розслідування у двох кримінальних провадженнях, у яких (Андрію – ред.) Клюєву… повідомлено підозри у вчиненні кримінальних правопорушень. Крім того, у зв’язку з ухилянням (Андрія – ред.) Клюєва… від органів слідства оголошено його розшук у вказаних кримінальних провадженнях та слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва надано дозвіл на затримання підозрюваного (Андрія – ред.) Клюєва..." - йдеться в повідомленні.

Також відповідно до листа ГПУ, згідно з показами свідків, зокрема працівників УДО, якими у лютому 2014 року здійснювалась охорона екс-президента Віктора Януковича, Клюєв супроводжував Януковича у період з 21 до 23 лютого 2014 року під час перетинання останнім держкордону України, що, як вказано, свідчить про те, що Клюєв за сприянням органів влади РФ мав можливість перетинати кордон України та Росії поза митним та прикордонним контролем для переховування від слідства та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

"У березні 2014 року ГУ МВС України в Донецькій області надано інформацію про те, що за адресою реєстрації (Андрія – ред.) Клюєва… у місті Донецьку ніхто не проживає. Установлено, що у грудні 2016 року (Андрій – ред.) Клюєв… брав участь у судових засіданнях Дорогомилівського районного суду міста Москви", - зазначається в повідомленні.

Зазначене, як повідомляється, підтверджується і тим, що органом досудового розслідування з використанням засобів кур’єрської доставки ТОВ "Карго Експрес ЛТД" надіслано три поштові відправлення у період з 2017 до 2019 року, адресовані Андрію Клюєву за вказаною адресою місця його реєстрації у місті Донецьку, жодне з яких адресату не вручено.

Також, як вказано, комісією по контролю за файлами Інтерполу на запит прокурора повідомлено, що Андрій Клюєв уповноважив інформувати НЦБ Інтерполу України про своє поточне місцеперебування за адресою: селище Шульгіно, Одінцовський район, Московська область, Російська Федерація.

"Крім того, 23 травня 2019 року до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України та 24 травня 2019 року до Генеральної прокуратури України надійшли листи (Андрія – ред.) Клюєва, в яких зазначено таку адресу "для листування": селище Шульгіно, Одінцовський район, Московська область, Російська Федерація", - йдеться в повідомленні.

"З огляду на зазначене Клюєвим А.П. не дотримано вимог Конституції України та Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України в ОВО № 46 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року", - зазначили у ЦВК.

За аналогічним зверненням ЦВК до правоохоронних органів 3 липня 2019 року до Комісії надійшов лист СБУ, датований тим самим днем, згідно з яким нею вивчено ситуацію щодо реєстрації Комісією громадянина України Анатолія Шарія, за результатом чого Комісію повідомлено, що Шарій виїхав за межі України 24 січня 2012 року через пункт пропуску "Зернове" (Сумська область) потягом Ковель – Москва та після цього на територію України не в’їжджав.

"Також, СБУ поінформувала, що згідно з постановою Шевченківського районного суду міста Києва від 20 лютого 2012 року стосовно громадянина (Анатолія - ред.) Шарія… обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та оголошено його у розшук. У постанові того самого суду від 10 квітня 2019 року йдеться про те, що 27 лютого 2014 року за повідомленням Робочого апарату Укрбюро Інтерполу місцезнаходження (Анатолія - ред.) Шарія встановлено на території Королівства Нідерланди", - вказали у ЦВК.

Відповідно до листа Солом’янського ГУ НП у місті Києві 15 травня 2018 року, як зазначається, суд поінформовано, що вказана особа проживає у Литовській Республіці. Окрім іншого, як повідомляється, у рішенні Шевченківського районного суду міста Києва від 10 квітня 2019 року зазначається, що Міністерством безпеки та юстиції Нідерландів 22 липня 2013 року повідомлено ГПУ щодо наявності в обвинуваченого Анатолія Шарія статусу біженця, що унеможливлює його видачу Україні відповідно до Женевської конвенції 1951 року. "Таким чином, з урахуванням вищенаведеного Служба безпеки України вважає, що Анатолій Шарій з 24 січня 2012 року на території України не перебував", - сказано у повідомленні.

"З огляду на зазначене Шарієм А.А. не дотримано вимог Конституції України та Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Шарія А.А., включеного до виборчого списку політичної партії "Партія Шарія" під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, виключивши його із зазначеного виборчого списку", - зазначили у ЦВК.

Нагадаємо, ЦВК одноголосно скасувала реєстрацію Андрія Клюєва кандидатом в ОВО № 46 і Анатолія Шарія, висунутого від політсили "Партії Шарія".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ