Підтримати нас

Ціна люстрації : держава заплатить мінімум 2 мільярди гривень

Автор статті
03 березня 2020 15:30
693
Поширити:

Що на практиці означає рішення ЄСПЛ по люстрації в Україні. Якщо держава не прийде в себе і не виконає рішення суду, то доведеться виплачувати ще більші компенсації за невиконання рішення ЄСПЛ.

Закон про люстрацію, прийнятий Верховною Радою України в 2014 році, був остаточно і безповоротно відкинутий Європейським судом з прав людини. Напередодні ЄСПЛ визнав цей закон порушує права громадян, а значить – всі позови, які подавали люстрировані чиновники, тепер автоматично вважаються задоволеними. На практиці це означає потенційну втрату державою мільярдів гривень.

Як Україна буде виконувати рішення ЄСПЛ, аналізує “Страна“.

Ціна люстрації

Оголошена в Україні ще восени 2014 року люстрація з самого початку здавалася великим ящиком Пандори для нашої держави. Масові позови до ЄСПЛ від люстрированих чиновників спочатку несли значний репутаційний і фінансовий збиток Україні.

Венеціанська комісія “За демократію через право” присвятила темі люстрації кілька своїх засідань, а її голова Джанні Букіккіо навіть особисто зустрічався з президентом Петром Порошенком і застерігав його, що закон про люстрацію повинен бути зупинений до його приведення у відповідність з міжнародними стандартами. Паралельно боротьба проти закону про люстрацію розгорталася в українських судах.

У Конституційному суді України також оспорювався цей закон, але за 5 років суд так і не виніс своє рішення з цього питання.

А далі позивачі почали буквально штурмувати Європейський суд з прав людини. Кожен заявник, який оскаржував своє звільнення з законом про люстрацію, розраховував на виплати в розмірі кількох тисяч євро. Але це ще не все. Люстрированные чиновники продовжували судитися в Україні за компенсації за час вимушеного безробіття.

Для кожного заявника мова йшла про їх багатотисячні зарплати, які вони могли б отримувати, якби не потрапили під гребінку люстрації.

І ось ЄСПЛ, нарешті, офіційно визнав, що чинний в Україні закон про люстрацію порушує права людини. Ще в жовтні суд зобов’язав український уряд виплатити п’яти заявникам по 5 тисяч євро компенсації. Мін’юст подав апеляцію, але 24 лютого ЄСПЛ відхилив її, після чого рішення остаточно набуло чинності.

“Це рішення набуло статусу остаточного. Суд констатував порушення статті 8 Конвенції, оскільки вина особи повинно носити персональний характер, автоматична люстрація може стосуватися лише вузького кола чиновників. Також є порушенням статті 8 публікація люстрированих осіб у реєстрі. Крім того, Суд вважає безпідставним застосування люстрації до осіб, які займали посади в Компартії або органах КДБ, враховуючи значний час, що вже минув”, – зазначає адвокат Наталія Паремская.

Екс-заступник прокурора Чернігівської області Олег Підгайний, який потрапив під люстрацію ще в жовтні 2014 року, – сьогодні, по суті, один з переможців кейса з люстрації. Його позов ЄСПЛ прийняв до розгляду ще в 2016 році. Аналогічні документи подавали й інші люстрировані.

Заявники вимагали від ЄСПЛ визнати, що держава Україна порушила статті 6, 8, 13 Конвенції про захист прав людини та основних свобод (право на приватне життя і справедливий судовий розгляд).

Тепер, коли ЄСПЛ винесла рішення про порушення прав люстрированих чиновників, моральна компенсація може скласти 5 тисяч євро кожному заявнику, а не тільки тих п’яти, які виграли суд восени. Таким чином, мова йде про близько 130 заявників.

А якщо припустити, що зарплати звернулися в суд держслужбовців становили від 10 до 40 тисяч гривень, то за п’ять з гаком вимушеного безробіття, держава Україна повинна буде виплатити від мільйона гривень та більш кожному люстрированому чиновнику. В окремих випадках суми будуть значно вище.

“Європейський суд констатував порушення щодо люстрированих осіб. Крім того, зараз в українських судах знаходиться близько 600 позовів від чиновників, які вимагають поновити їх на посадах і компенсувати відшкодування за час вимушеного прогулу. Середня сатисфакція за вже прийнятим судовим рішенням 900 тисяч гривень – 1,2 млн грн. Ви можете сміливо вважати, що у кожного такого люстрированого ціна одного робочого дня – 1-2 тисячі гривень. Всього ж судиться близько 600 осіб, яких безпосередньо стосуватиметься рішення ЄСПЛ. Разом з моральною компенсацією, присудженої ЄСПЛ, а це в середньому 5 тисяч євро кожному, разом з грошима, які Україна витрачала на утримання марного люстраційного департаменту, я оцінюю втрати нашої держави від люстрації мінімум в 2 мільярди гривень”, – розповідає “Країні” Олег Підгайний.

Міністр створює комісію

Між тим, позиція держави в цьому питанні залишається невизначеною.

На своїй сторінці у Facebook Малюська так прокоментував рішення ЄСПЛ:

“Ми плануємо спільно з народними депутатами опрацювати і внести законопроект, згідно з яким буде створена комісія, яка буде розглядати скарги громадян, які вважають свою люстрацію неправомірною. Також буде розглядатися можливість відновлення в посаді (при її наявності) та виплати різниці між втраченим і реальним заробітком”.

Крім того Малюська зазначив, що Європейський суд з прав людини не визнавав неправомірної люстрацію цілком, а лише її надмірний обсяг. Окремі категорії громадян, на думку суду, були автоматично люстрованы, хоча нічого поганого не робили. Тому, мовляв, влада зробить все, щоб забезпечити збереження механізму люстрації, хоча і в обмеженому вигляді.

Реакція на це у противників люстрації була жорсткою.

“У зв’язку з рішенням ЄСПЛ, який визнав таким, що порушує Європейську Конвенцію Закон про люстрацію, вимагаємо від уряду негайно виконати рішення Європейського Суду і зареєструвати у парламенті проект закону про скасування закону про люстрацію, – пише відомий юрист, екс-заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов. – Також завтра ми звернемося до депутатів з пропозицією зареєструвати наш проект постанови про звільнення міністра юстиції, причетного до затягування виконання рішення ЄСПЛ і до реалізації політики БПП і Народного Фронту”.

Нардеп від “Опозиційної платформи За життя” Михайло Папієв в середу вже подав у Раду проект постанови про звільнення Малюськи з посади міністра юстиції. У документі йдеться, що, враховуючи той факт, що дії міністра юстиції призвели до дискредитації України в ЄСПЛ, Малюська не відповідає вимогам для зайняття посади міністра юстиції, а тому його слід звільнити з займаної посади.

Втім, як зазначає люстрирований екс-прокурор Олег Підгайний, позиція міністра юстиції після рішення ЄСПЛ вже не має значення. Моральну компенсацію, присуджену ЄСПЛ, вони все одно отримають. Але для кожного люстрированого куди важливіше – отримати компенсацію за вимушений прогул. Справа в тому, що люстрированные чиновники судяться за виплати не з Мін’юстом, а безпосередньо зі своїми колишніми роботодавцями.

“Мін’юст не є стороною в наших взаєминах з державою по роботі та виплату компенсацій за вимушений прогул, – каже “Країні” екс-прокурор. – Рішення ЄСПЛ у частині компенсації вони виконають, нікуди не дінуться. А ось що вони будуть робити із заходами загального характеру”, складно сказати, але, сподіваюся, це вже буде не Малюська”.

Крім того, за словами Підгайного, суди продовжують виносити рішення, згідно з яким органи, відомства та установи, які звільняли чиновників щодо люстрації, зобов’язані відновлювати їх на посадах і виплачувати їм компенсації. А після рішення ЄСПЛ судові процеси по всім заявникам можуть піти ще швидше.

Більш того, виконавча служба штрафує ці установи, якщо вони не виконують рішення суду. Таким чином, потенційно для кожного звільненого з люстрації чиновника досі кожен день продовжують “капати” гроші, які він рано чи пізно отримає.

Але самі люстрированные чиновники вважають важливим не тільки рішення ЄСПЛ у свою користь, але і чекають, хто конкретно відповість за те, що зламав життя тисячам українців. Раніше у Мін’юсті звітували, що під дію закону потрапило понад 500 тисяч осіб. Тому провідні юристи країни, які роками критикували процес люстрації, вже провіщають прийдешню люстрацію люстраторов.

“Нинішні соросята у владі стурбовані, як їм далі бути. Їх завдання – пограбувати країну до кінця. І люстраційні процедури їм потрібні. Стурбовані, як все залишити, як є, і додати ще люстраційних перешкод. Не раджу далі з цим грати, – пише на своїй сторінці в Facebook член Венеціанської комісії від України (з 2009 по 2014 рік) Марина Ставнійчук. – Будете відповідати і ви! Не тільки турчиновско-порошенківсько-яценюковские люстраторы. Я вам всім говорила, люстрація люстраторов не за горами!”.

Нижче ми наводимо інші думки юристів з того, що на практиці означатиме рішення ЄСПЛ.

Олена Льошенко, адвокат, займалася захистом прав люстрированных в ЄСПЛ:

“Виконання рішення ЄСПЛ – це комплексний процес, який включає в себе заходи індивідуального та загального характеру. До індивідуальних відноситься виплата компенсацій, в даному випадку – компенсація моральної шкоди в розмірі 5000 євро, і відновлення порушених правах. А до загальних – усунення самої причини порушень, тобто, зміна законодавства.

Простіше кажучи, закон про люстрацію потрібно скасувати. Це пряма відповідальність парламенту, але з такою ініціативою повинен вийти Мін’юст через Кабмін, як орган, відповідальний за виконання рішень ЄСПЛ. Також у Мін’юсту є три місяці, щоб виплатити компенсації заявникам за рішенням ЄСПЛ (через департамент державної виконавчої служби).

Але найголовніше, що всі люстрированные тепер на підставі рішення ЄСПЛ можуть відновити свої судові процеси, припинені в адміністративних судах по всій країні до винесення рішення КСУ, і бути поновлені на роботі. Тобто, це стосується не тільки п’ятьох заявників, які виграли в ЄСПЛ, оскільки рішення ЄСПЛ – це джерело права в нашій країні. І вже можна не чекати ніяких рішень КСУ, який за 6 років так і не зміг розглянути це питання, або скасування закону, а безпосередньо застосовувати цей джерело права.

Всього в Європейському суді таких справ близько 150-ти, а люстрированных по країні – кілька тисяч. Таким чином, суди повинні розглядати справи люстрированных з урахуванням рішення ЄСПЛ, не чекаючи рішення КСУ. Тим більше, що Євросуд у своєму рішенні також дав оцінку нашому Конституційному суду, де вказав, що таке тривале виробництво, порушує всі терміни розгляду, не є ефективним засобом правового захисту.

Відповідно, люстрированным чиновникам дорога відкрита, і вони можуть вимагати компенсацію за вимушений прогул протягом п’яти років, а також вимагати моральну шкоду. Мова йде про серйозні суми з українського бюджету.

Звичайно, потрібно залучити тих, хто лобіював і голосував за закон, який грубо порушує права громадян. Для всіх фахівців було очевидно, що цей закон не повинен існувати в нашій країні, але його реалізовували. Політична доцільність, а саме, бажання політичної розправи над опонентами, було набагато важливіше для т. зв. революціонерів і т. н. реформаторів, ніж правові принципи. Тому громадяни, права яких були порушені, налаштовані притягнути до відповідальності всіх розробників, лобістів і реалізаторів цього закону, таких як “Соболєва”, “Козаченки” і т. д.

Що стосується Мін’юсту, то вони будуть намагатися порізати закон, виконати рішення, як-то наполовину, міністр юстиції Денис Малюська вже такі ініціативи озвучував. І створять якусь чергову комісію, яка буде вирішувати, кого заслужено люструвати, а кого – ні. Але це вирішувати має право тільки суд. Ніякі комісії не можуть підміняти собою суди, давати оцінку чиїхось дій і встановлювати провину, чомусь про це вперто «забуває» головний орган юстиції.

Більш того, в Мін’юсті був цілий департамент з люстрації на чолі з директором Тетяною Козаченко, було виділено багато бюджетних грошей на його утримання, і зараз там є відділ з питань люстрації у складі Мін’юсту, що вони там роблять?! Це абсолютно незаконні підрозділу. Тепер до них хочуть додати (по вчорашнім озвучених тез міністра) ще одну незаконну комісію! Але навряд чи це допоможе, тому що рішення суду дуже детально розписано.

У чому саме полягали порушення. Суд акцентував на очевидної вибірковості цього закону. Наприклад, той же Порошенко, який підпадав під люстрацію, тому що він був міністром економіки при Януковичі, але потім, вже будучи президентом, сам же і підписав цей закон. Такий цинічний виборчий підхід не міг не здивувати європейців. Також як і нехтування принципом індивідуальної відповідальності, і встановлення колективної відповідальності для всіх.

Крім того, Мінюст зобов’язаний звітувати кожні три місяці перед Комітетом міністрів Ради Європи – органом, який контролює виконання рішень ЄСПЛ. Тобто, якщо вони спробують не скасувати, а як-то пошматувати цей закон, і навіть, якщо це схвалить парламент, вони поїдуть потім з цим звітувати до Комітету Міністрів. А там в Комітеті не наші активісти, які бігають по вулицях, сидять. Це питання не знімуть з порядку денного, поки не буде розроблений ефективний механізм, що відновлює порушені права громадян. Але вони так можуть просто тягнути час, подавати різні проекти і довго розглядати в парламенті.

І ще один момент, на сайті Мін’юсту знаходиться незаконний публічний єдиний держреєстр люстрированных. Його ж тепер теж треба прибрати і когось притягнути до відповідальності за незаконне розповсюдження персональних даних. Куди не зайдеш на держ сайтах скрізь розділ, де написано “Очищення влади”. Що вони там очищали все це час? Люстраційні перевірки проводили вони, теж незаконно. Тепер всі псевдореформатори повинні сильно зажуритися і готуватися нести політичну відповідальність за весь цей багаторічний бєспрєдєл”.

Денис Долинський, юрист:

“Рішення ЄСПЛ – правильне, тому що закон про люстрацію дискримінував людей. Україна – це рішення виконувати не буде, як я зрозумів за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, більш того, це позиція його друга прем’єра Гончарука, у якого юридичний диплом невстановленого зразка. Вони будуть продовжувати тематику “Народного фронту” і “БПП”: армія, мова, віра. Якщо рішення не буде виконано, то ми в черговий раз покажемо, що ми якісь варвари. Але також невиконання рішення буде підставою, щоб звільнити Малюску, тому що він не відповідає своїй посаді. Я думаю, що судді не будуть саботувати, тому що багато хто з суддею самі підпали під цей закон. Система і суспільство готові, але “порохоботський” Кабмін продовжує політику Порошенка”.

Юрій Іващенко, адвокат, екс-заступник міністра юстиції:

“Україна не може не виконати рішення ЄСПЛ, тому що ми частина цієї організації, і невиконання спричинить за собою наслідки. Питання, як ми будемо виконувати це рішення. Це питання до влади. Ідея з люстрацією – утопічна з самого початку. Єдиний правильний цензор – зіставити реальний рівень життя чиновника з його зарплатою на держслужбі. А люстрація в тому вигляді, в якому вона була реалізована має суто політичне забарвлення.

Реалізація цього закону порушила права величезної кількості людей, тому ніхто не буде питати в пана Малюськи, не він їх звільняв, це проблеми тих відомств, які незаконно звільняли. Люди будуть відновлюватися на роботі, вимагати компенсацію, а це навантаження на державний бюджет.Ось за це хто буде відповідати? ”

Євген Солодко, адвокат:

“З подивом прочитав коментар міністра юстиції Дениса Малюськи, про те, що буде створена комісія, яка вирішить кого вірно люструвати у справі, а кого ні. Таке відчуття, що своєю авторською методикою розуміння рішення ЄСПЛ міністр хоче ще більше погіршити ситуацію – значна кількість наших громадян не тільки звільнені в процесі люстрації, але і позбавлені можливості влаштуватися на роботу.

Закон про люстрацію був приречений, фахівці з європейського права попереджали про це, але їх не чули. При цьому вже був досвід люстрації в країнах колишнього соцтабору, наприклад, в Чехії – остання людина, який пам’ятав назву Чехословацької Радянської Соціалістичної Республіки, був звільнений з органів держбезпеки Чехії аж 2008 році, вже задовго після розпаду Союзу. У нас же в 2014 році в пріоритеті була доцільність, а не грамотність, все кричали “ганьба, злодії!”, Створювали департаменти по люстрації, комісії різні.

Ось і результат цього популізму.

Якщо держава не прийде в себе і не виконає рішення суду, то доведеться виплачувати ще більші компенсації за невиконання рішення ЄСПЛ. Влада змінилася, а держава залишилася і саме воно є стороною в цьому процесі. І рішення виконати доведеться “.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ