Підтримати нас

Три головних спотикання на виборах: підсумки від КВУ

Автор статті
02 квітня 2019 15:17
950
Поширити:

У вівторок, 2 квітня, Херсонська обласна організація Комітету виборців України презентувала результати тримісячного спостереження за перипетіями виборчої кампанії на пост шостого президента держави.

Головне, що одразу підкреслив голова ХОО КВУ Дементій Бєлий, - загалом вибори відбулися у відповідності до вимог українського законодавства та міжнародних стандартів, тобто чесно і прозоро. І якщо говорити про результати голосування, то немає ніяких сумнівів, що трійка лідерів на Херсонщині: Володимир Зеленський, Юрій Бойко та Петр Порошенко, набрала більшість голосів тому, що люди дійсно за них проголосували.

Але. Спостерігачі від КВУ виявили низку системних проблем, які треба врегулювати і на державному, і на місцевому рівнях. Інакше і так до краю напружена ситуація в країні може загостритися ще більше.

Закон «як флюгер»

Перше, на що звернули увагу спостерігачі, - системна та повсюдна необізнаність членів виборчих комісій у «профільному» законодавстві.

Цьому сприяла низка причин, зокрема, - невиправдано часта зміна кадрів. На декількох дільницях за три місяці члени комісій мінялися по 9 разів. За словами Дементія Бєлого, кожен з кандидатів має право надіслати від себе на дільницю спостерігача, але за фактом, стільки компетентних людей набрати на кожну дільницю доволі важко, тож запрошували «кого прийдеться».

Крім того, не будучи впевнено обізнаними в процедурах, представники кандидатів зверталися за допомогою/роз’ясненнями  до «своїх» штабних юристів, а не до центрального виборчкому. Це зрозуміло, бо саме штаби платять представникам кандидатів за роботу, і вони відповідають перед штабами за результати. Але ж штабні юристи теж більш зацікавлені в «потрібному результаті», ніж в дотриманні законодавства.

Отже, у підсумкумаємо те, що маємо: конфлікти зі спостерігачами, спотворення виборчих процедур, вирішення проблемних питань за рамками закону та й навіть здорового глузду.

Тому і сталися такі правопорушення, як, наприклад, у Нижніх Сірогозах. Хтось десь почув, що нібито один з кандидатів вибув. Тож навіть не зателефонували до ЦВК, не спитали, чи дійсно це так і що робити, а знайшли десь у місцевих архівах стару печатку зі штампом «вибув», і - проштампували бюлетені, тобто всі їх зіпсували…

Також негативно «відзначилося» керівництво поліції. Як розповів спостерігач від ХОО КВУ Артем Чайковський, він спеціально перевіряв дільниці після того, як вони закрилися для підрахунків голосів. За законодавством, голосувати вже не можна, але на територію має бути вільний доступ для спостерігачів - як місцевих, так і іноземних. Артем перевірив 7 дільниць - всі вони були, як кажуть «наглухо» зачинені. На деяких взагалі ніхто не вийшов на грюкіт у двері, на деяких крізь вікна бачив людей, але вони теж ніяк не реагували. А на декількох відреагували поліцейські - підійшли до дверей та крізь них повідомили: «Наше керівництво сказало - нікого не пускати». Більше того, поліцейський навіть не повідомив голову і членів комісії про відвідувача.

Хоча, як каже Дементій Бєлий, якщо в цілому оцінювати роботу правоохоронних органів  під час виборчих перегонів та в день голосування, - то вони відпрацювали на дуже високому рівні: оперативно реагували на звернення, фахово та швидко з’ясовували що сталося, вживали потрібні заходи в межах Закону.  Але саме під час підрахунку голосів - «схибили». І сталося це лише через те, що керівництво неправильно проінструктувало поліцейських, які працювали на дільницях. Поліція має охороняти правопорядок на дільниці, але не має жодного права втручатися в роботу комісії, впливати на неї, а тим паче - приймати рішення кого пускати, а кого - ні.

Реєстрові «барабашки»

Ще дуже багато нарікань було на якість списків виборців. Це і «мертві душі», і помилки у прізвищах та нумерації, і відсутність людини у списку, та інші негаразди. 

Голова ХОО КВУ сказав, що давно вже спостерігає цю проблему, і вона не вирішується з року в рік. Були дуже великі сподівання, що цього разу буде менше «ляпів», адже вже давно працює електронний Реєстр виборців, котрий тепер має автоматично оновлюватися щомісяця (відповідні державні установи, наприклад, відділи реєстрації актів цивільного стану,  мають надсилати відомості про зміни у статусі людини, і ці зміни вносяться автоматично).

Але очікування - не виправдалися. Тобто, «новий» Реєстр досі несе в собі ті самі недоліки, що засвоїв ще 10 років тому. Реєстр наповнювали з різних джерелне завжди «актуальних». А щоб тепер виправити давню помилку, потрібна ініціатива «знизу». Тобто, з офіційною заявою про виправлення помилки має звернутися сама людина, або у випадку її смерті - родичі. Тобто, це має бути ініціатива не державного органу, а зацікавленої особи. Втім, за спостереженнями, люди голосно обурюються, коли бачать у переліку виборців помилки, але з офіційною заявою звертаються вкрай рідко.

Можливо, на думку Дементія Бєлого, слід переглянути питання повноважень на державному рівні, але чому саме досі виникають такі проблеми з Реєстром, треба ще детальніше дослідити.

За межами людяності

І ще, на що звернули увагу незалежні спостерігачі - це нехлюйське ставлення до членів дільничних виборчих комісій (ДВК).

Тут і вкрай низьке матеріально-технічне забезпечення: на деяких дільницях люди були вимушені працювати у холоді, при свічках, без мінімальних побутових умов - води та туалету.

Річ у тому, що держава поклала матеріальне-технічне забезпечення ДВК на бюджети місцевих органів самоврядування. Тож кожне місто та село рахують - «що дати, а на чому зекономити». На думку експертів, такого бути не повинно: держава призначає вибори, відбуваються вони в інтересах держави, тож і забезпечувати їх має держава.

Однак ще гірша ситуація - в організації процедури підвозу результатів підрахунку голосів на окружні виборчі комісії.

Уявіть собі, люди вже відпрацювали десь по 20 годин, потім мають долати по нашому бездоріжжю понад 100 кілометрів (у Каховському районі навіть більше, до 180 км), ще годинами давитися на ОВК в черзі, а потім, якщо щось не так, знову повертатися на свою дільницю за уточненнями…

Тому не дивно, що багато хто на ОВК втрачав свідомість, у однієї жіночки трапився мікроінсульт, а іншу - силоміць витягали з приміщення, бо натовп був такий, що вона вийти за двері просто не могла, застрягла.

Підсумовуючи сказане, Дементій Бєлий ще раз підкреслив, що вибори пройшли чесно і відкрито. Так, були порушення, загалом ті ж самі, що і на попередніх, нічого принципово не змінилося. Це і агітація поза строками, і проблеми зі списками, і навіть «контролери» були - зафіксували щонайменше двох осіб, які відмічали у своїх списках, хто з їх «оточення» прийшов на дільницю проголосувати. Однак таких порушень було максимум, до ста. Тобто, вони не мають особливого впливу на результати. Більше того, ХОО КВУ в цьому році зосередилося не на фіксації порушень, а на їх попередженні: поясняли, роз’ясняли членам ДВК, ОВК, поліції, виборцям норми законодавства, та як діяти правильно. І тільки у окремих випадках, коли на зауваження не реагували та подовжували діяти поза нормами Закону, викликали поліцію.

Що стосується системних спотикань, експерти підготували до відповідальних органів та установ рекомендації , як зробити так, щоб процес виборів відбувався не тільки прозоро і чесно, а й ще - більш комфортно.

Адже поки що вибори у нас в країні відбуваються не як звичайний та регулярний демократичний процес, а як «війна». А на війні, як відомо, «все можна».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ