Підтримати нас

Трохи про старий Херсон

Автор статті
18 вересня 2021 06:00
1,976
Поширити:

Наприкінці XVIII століття Херсон був заснований як фортеця та верф для будівництва військових кораблів. На початку XIX століття він уже почав формуватися як губернське місто. Тоді до складу Херсонської губернії входила частина нинішньої Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської областей, Миколаївська та Одеська області, а також східна частина Молдови. Територія цієї адміністративної одиниці була розміром у дві сучасні Бельгії.

У XIX столітті, з появою та розвитком Миколаєва та Одеси, Херсон втратив статус центру військового суднобудування та міжнародної торгівлі. Навіть певний період часу наше місто називали "Медвежий кут". Чому? До появи залізничної дороги у 1907 році, у непогоду з Херсона не так було просто виїхати. Наприклад, взимку околиці міста засипало «по шию» снігом на декілька місяців, а навесні розмивало дороги так, що  неможливо було проїхати. Херсонцям доводилося писати листи своїм родичам з інших населених пунктів. Вони просили розповісти, що ж там відбувається за межами міста, поки вони перебувають у такій незвичній «ізоляції». Уявіть, як було «весело» поштарям та кур’єрам доставляти ці листи в таких екстремальних умовах. Містяни їх вважали справжніми героями.   

На початку XX століття ситуація трохи змінилася. Був відроджений херсонський порт  як міжнародний торговельний центр. З’явилися також нові порти: Скадовськ, Хорли тощо. В економічному плані Херсон почав більш інтенсивно розвиватися. Побудували нові підприємства, відкрилися нові торгові лавки, почало збільшуватися населення міста. Потроху життя міста налагодилось, поки не почалися революційні події 1917-1921 років.  

А ви знаєте, чому херсонці святкують День міста у вересні? Адже Херсон був заснований 18 червня 1778 року. У дореволюційний період взагалі не існувало такого свята. Така традиція зародилася в радянські часи. Перенесення дати святкування пов'язане з літніми канікулами та відпустками, у які йшла більшість херсонців. Тому місцеві радянські очільники вирішили на 3 місяці перенести святкування дня заснування міста, щоб херсонці, повернувшись з відпочинку, могли його відзначити. Сьогодні ця традиція продовжується. Як вважаєте, правильно?

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ