Підтримати нас

Транспорт на потреби армії. У кого і як можуть вилучити

Vgoru
Автор статті
26 жовтня 2022 18:00
897
Поширити:

В Україні діє воєнний стан. Під час нього військові отримали право вилучати автотранспорт у підприємств усіх форм власності, органів влади та самоврядування, а також у цивільних власників.

Закон «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо військово-транспортного обов’язку» ще в серпні підписав президент України. Тож поміж автовласників дедалі шириться тривога  від того, що в деяких державних структур з’явилися необмежені права на відчуження «Фордів», «Шкод», «Тойот» та інших доволі поширених марок. Дехто навіть побоюється, мовляв, поїздка кудись у приватному транспорті може завершитися вилученням авто для оборони. Їхав, їхав, тебе зупинили, далі пішов пішки.

Одразу  ж зауважимо: вилучення авто для воєнних потреб прямо на дорозі, під час поїздки приватних осіб, технічно неможливе. Бо йому має передувати ціла низка необхідних процедур. Адже за нормами законодавства існують 4 неодмінні умови для реквізиції майна.

Насамперед, відчуження його у приватних осіб може відбуватися лише на оплатній основі. Тобто з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безкоштовно можна вилучити лише майно, що перебуває в державній власності (ст.1 та 9 Закону 4765).

По-друге, рішення про реквізицію може приймати  винятково вище командування  Збройних сил України або окремо визначених їх підрозділів (ст.3 Закону 389) та за погодженням з державною адміністрацією. Без такого погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст.4 Закону 4765). Скажімо, начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони, військовослужбовець  на блокпосту, не мають такого права.

Третя норма – вилучення відбувається з обов’язковим чітким документальним оформленням і  засвідчується підписанням акта встановленого зразка, у якому мають бути вказані підстави, ознаки майна, розмір виплаченої компенсації, тощо (ст.7 Закону 4765).

І четверта, перед відчуженням має бути оцінка ринкової вартості майна, оригінал її вручають власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст.8 Закону 4765).

Р. S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя і здоров’я» можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ