Підтримати нас

Тотальний інформаційний контроль у Херсоні посилюється

Vgoru
Автор статті
03 червня 2022 11:15
1,408
Поширити:

Те, що українського мобільного зв'язку в області немає вже декілька днів, і навряд чи буде найближчим часом, більшість вже зрозуміли. 

Звісно, якщо хтось щось не придумає і не зробить якогось дива (на жаль, язикаті посадовці можуть тільки роздавати бездарні поради як жити і що робити Херсонцям в умовах окупації, тому на них наразі надії немає).

Як я і думав, більшість локальних провайдерів у Херсоні відновили свою роботу, але весь трафік йде через мордор. Українські новинні сайти заблоковані. Якщо у перші ж дні окупації Херсонщини були обрублені всі українські канали, потім радіо, то тепер місто окуповане і в інформаційному сенсі - тотальна цензура Інтернету (як і в самій росії).

Більш того, на всій росії, і в Херсоні у тому ж числі тепер, блокують набір протоколів для забезпечення захисту даних (IPsec, IKEv2) - простими словами, блокується VPN.

Ще раз, тепер не всі VPN працюють на Херсонщині - вони блокуються, щоб люди не могли читати українські новини, по-факту, люди "оголені" перед фсб у своїх діях в Інтернеті.

В принципі, за наявності мордорської монополії на доступ до зовнішнього інтернет-шлюзу окупанти можуть практично повністю заблокувати доступ як до VPN, так і до Tor. Хоча навіть Китаю це зробити повною мірою не вдалося, що вже говорити про росію з її недалекими умами.

Але факт наразі такий, що 99% херсонців на Херсонщині не матимуть жодної адекватної інформації що відбувається в Україні і світі. Окупанти навіть їздять машинами з гучномовцями по вулицях Херсона, і вєщають пропаганду, накшталт "вас кінулі", "ви Українській владі нє нужні", "вам навіть вимкнули український зв'язок" і в такому ж руслі часів другої світової.

Тут якраз експерти з Києва, накшталт Верещук, можуть дати практичні поради: "не слухайте, що вєщають з гучномовців" або "не дивіться телевізор, не виходьте в Інтернет, бо будете мати проблеми", "просто беріть і переїжджайте з Херсона у Київ, ну а шо" і т.п.
Але такі поради нікчемні, бо не несуть жодної практичності в тих умовах, які склалися.

Ситуація дуже стрімко змінюється, і доводиться швидко на неї реагувати. Разом з відключенням зв'язку з'являється купа питань: щодо оплати комунальних, щодо роботи банків, щодо всього, що тим чи іншим пов'язано з українськими мобільними операторами та номерами Херсонців, а також Інтернету.

Раніше я давав коротку інструкцію по VPN на прикладі одного, який досі справно працює у Херсоні (а такі славнозвісні, як NordVPN, чи proton і ряд інших вже заблоковані і не працюють, або працюють з перебоями).

Завтра я дам таку ж коротку інструкцію для чайників як користуватися Tor'ом, і головне зараз, які методи є його завантажити, адже той же сайт torproject заблокований.

Ну а що думають про все це Херсонці можна почитати у каналі Херсон Тут, бо думок у всіх багато різних. 

Юрій Антощук

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ