Підтримати нас

Топ продуктів, які підбадьорюють зранку

Автор статті
22 квітня 2020 14:15
887
Поширити:

Чашка міцної кави – перше, що спадає на думку, коли потрібно швидко підбадьоритися. Ми розповімо про інші доступні продукти і способи їх вживання, які допоможуть прокинутися і зберегти активність протягом дня.

Цільні злаки

Організм перетворює вуглеводи в енергію. Прості цукри швидко руйнуються, дають заряд бадьорості на недовгий час і сприяють накопиченню жирів. На відміну від них, цільнозернові продукти забезпечують тривалий прилив сил. Вівсяні, житні, ячмінні каші, цілозерновий хліб, ячмінь і коричневий рис допоможуть енергійно провести день і не погладшати. До того ж у крупах багато важливих і корисних нутрієнтів, які сприяють здоров’ю шлунково-кишкового тракту, прискоренню травлення і красі шкіри.

Протеїни

Білки поставляють в організм стійку енергію, яка повільніше витрачається. Крім того, це джерело тирозину – амінокислоти, що підтримує розумову активність. Вона міститься в м’ясі, рибі, яйцях і молочних продуктах. Протеїни необхідні для м’язів, до того ж вони дають тривале відчуття ситості. Грецький йогурт і інші кисломолочні продукти прискорюють метаболізм і багаті вітамінами В2 і В12, які стимулюють роботу мозку. Для вегетаріанського раціону підійдуть тофу і бобові, їх можна додавати до сніданку для бадьорості та енергійності.

Фрукти

Солодкі фрукти містять вуглеводи, які допомагають мозку швидше прокинутися і включитися в роботу. Так, в одному великому яблуці міститься до 13 г цукру, і по впливу на організм воно може замінити чашку кави. Лікарі рекомендують частіше вживати фрукти з високим вмістом вітаміну С, такі як ананас і грейпфрут. До речі, аромат цитрусових бадьорить і піднімає настрій, навіть якщо ви їх не їсте. Ще одне потужне джерело енергії – банани; вони містять багато клітковини, яка допомагає оптимально витрачати енергію вуглеводів.

Горіхи

Фундук, мигдаль і фісташки – справжні акумулятори енергії. Горіхи добре насичують, їх зручно брати з собою для перекусу і додавати в страви для різноманітності раціону. Фундук знижує рівень «поганого» холестерину і містить біотин – вітамін, що дозволяє організму виробляти енергію. У мигдалі багато білка, магнію і вітаміну В2, що забезпечує злагоджену роботу внутрішніх органів. Фісташки містять багато клітковини і важливих амінокислот. Віддавайте перевагу сушеним (а не смаженим) і несолоним горіхам: надлишок натрію уповільнює обмін речовин і приводить до набряків.

Шпинат

Листовий овоч низькокалорійний і містить багато заліза. Він гірше засвоюється з рослинною їжею, тому слід додавати в салат зі шпинатом кілька крапель лимонного соку. До того ж в соковитому листі багато лютеїну, бета-каротину і зеаксантина – фітохімічних речовин, які володіють протизапальними властивостями і допомагають зберегти хороший зір.

Шоколад

Шматочок гіркого шоколаду – легка альтернатива міцній каві. Какао покращує концентрацію уваги і тонізує. У ньому міститься кофеїн і теобромін; ці речовини дають м’який ефект бадьорості без різкого підйому тиску і частоти серцебиття. А ще какао відоме наявністю анандаміда, підвищує рівень гормону щастя ендорфіну, тому не тільки допоможе прокинутися, але і подарує відмінний настрій для бадьорого початку дня.

Спеції

Зігріваючі спеції, такі як кориця, кардамон, імбир і червоний перець, прискорюють метаболізм. Кров швидше циркулює, зігріває тіло і забезпечує приплив енергії. Якщо немає проблем з шлунково-кишковим трктом, можна завершити сніданок томатним соком з щіпкою червоного перцю або чаєм з зігріваючими спеціями. Враховуйте, що більшість з них дратує слизову, тому не радять вживати страви з гострими спеціями на голодний шлунок.

Чиста вода

Дивно, але для відновлення бадьорості не потрібні додаткові інгредієнти. Справа в тому, що зневоднення часто викликає сонливість і втому. Для підтримки енергії на належному рівні досить випивати кілька склянок чистої води в день. Більшість людей замість цього п’ють каву, отримуючи короткочасний заряд бадьорості з подальшим швидким пригніченням активності. Якщо не можете обійтися без чашки еспресо, запивайте її склянкою чистої води – це попередить зневоднення.

Дробне харчування

Незалежно від того, які продукти ви любите, краще розбити прийоми їжі на кілька невеликих порцій в день. Така система дозволить підтримувати стабільний рівень цукру в крові без різких стрибків і спадів. Крім того, звичка їсти маленькі порції забезпечує стійке травлення і позитивно позначається на самопочутті та фігурі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ