Підтримати нас

"Толерантність – це слабкість" – за півроку в Україні зафіксовано 10 випадків антисемітського вандалізму

Автор статті
24 липня 2017 05:00
648
Поширити:

Протягом перших шести місяців 2017 року в Україні було зафіксовано 10 випадків антисемітського вандалізму.

Такі дані наводить експерт Євроазіатського єврейського конгресу (ЄАЄК) Владислав Лихачов, який здійснює моніторинг прав національних меншин в Україні, пише Центр інформації про права людини.

Так, згідно з моніторингом, пам'ятник жертвам Голокосту на околиці Тернополя, біля селища Петриків, вандали оскверняли двічі: 24 березня і 27 квітня. Червоною фарбою зловмисники перекреслювали зірку маген-давид на стелі і наносили зображення свастики і здвоєної блискавки (символ СС). Пам'ятник встановлено на місці знищення нацистами в 1941 р. 16 тисяч євреїв Тернополя.

18 квітня стало відомо про осквернення пам'ятного знака на місці масових розстрілів часів Голокосту біля міста Костопіль на Рівненщині. Невідомі вандали намалювали на пам'ятникові свастику.

Приблизно 5 травня був здійснений акт вандалізму на єврейському кладовищі в Черкасах. Вандали за допомогою трафарету чорною фарбою нанесли на надгробок зображення свастики і напис "Толерантність – це слабкість".

У ніч на 11 травня в Чернівцях осквернили меморіальний комплекс пам'яті жертв єврейського гетто. Червоною фарбою вандали нанесли зображення свастики і цифри "14/88". Цей поширений в молодіжних праворадикальних субкультурних колах числовий код означає "Хайль Гітлер" (за порядковим номером букви "h" в латинському алфавіті) і "14 слів" – гасло, своєрідний короткий символ віри сучасних неонацистів, авторство якого належить американському расисту Девіду Лейну.

У ніч на 12 травня на воротах синагоги в Чернівцях, розташованої за адресою вул. Садовського, 11, з'явилися графіті у вигляді двох невеликих свастик, намальованих червоною фарбою.

12 червня в Кременчуці Полтавської області ізраїльські паломники виявили наслідки акту вандалізму щодо гробниці-охеля (молитовного павільйону над могилою) дочок шанованого хасидського цадика (праведника) раббі Нахмана – Сари і Хаї і їхніх чоловіків – р. Іцхака і р. Ааарона.

Згідно з поширеною інформацією, Охель згорів, а надгробний пам'ятник був розбитий (правда, ще до приїзду паломників місцеві жителі доклали зусиль для відновлення пам'ятника).

У ніч на 21 червня у Львові невідомі сплюндрували меморіальну стелу на Площі синагог.

Інцидент стався близько 1:30. Чорним маркером вандали розмалювали стелу зображеннями свастик, кельтського хреста і руни "одал" (що використовувалася в Третьому рейхові в символіці Анненербе, молодіжних рухів і деяких бойових підрозділів СС, а також популярної в неонацистському молодіжному середовищі), а також залишили написи "white power".

Рано вранці 30 червня невідомі кинули пляшку з коктейлем Молотова в стіну діючої синагоги у Львові (вул. Братів Міхновських, 4), постраждав фасад будівлі. На будівлі синагоги на вул. Вугільній, 3, були залишені антисемітські написи: "Геть єврейську владу" і "Жиди, пам'ятайте 1 липня" (очевидно, натяк на погром 1 липня 1941 р.).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ