Підтримати нас

Тепломодернізація в Херсоні: перші кроки

Автор статті
31 грудня 2019 12:03
971
Поширити:

Понад 300 мільйонів гривень - такою є на кінець року, що минає, заборгованість херсонців - споживачів теплоносія, який подається в житлові будинки підприємствами централізованого теплопостачання.

При цьому сума боргів не тільки не скорочується, але й постійно зростає. А рівень оплати громадянами послуг теплопостачальних організацій в Херсоні становить всього близько 80%, що є одним з найнижчих показників по країні.

Причини такого стану речей давно відомі, і носять вони загальноукраїнський характер: це і низька платоспроможність населення, яку не компенсує навіть система субсидій, і надмірна зношеність, «постаріння» теплогенеруючого, теплопостачального обладнання та мереж, і загальна культура ставлення людей до економії, ефективного заощадження тепла в будинках.

Одним із виходів з такої ситуації, як показує вже і херсонський досвід, може послужити модернізація (хоча б на перших порах часткова) централізованої системи опалення.

Зокрема, з 38 котелень, які перебувають на балансі комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», яке обслуговує 562 багатоквартирних будинки (тобто - половину міста), в 2019 році вдалося реконструювати 5. За словами директора підприємства Сергія Харченка, незважаючи на те, що опалювальний сезон триває всього другий місяць, тепловики вже встигли відзначити істотну економію енергоресурсів цими об'єктами.

«Ці п'ять котелень мають середню потужність, вони в середньому обслуговують по15-18 багатоквартирних житлових будинків, - каже він. - Були повністю замінені всі котли: сучасні котли забезпечують ККД 96%, в порівнянні зі старими, чий ККД становив 70%. Замінено насосне обладнання, що дозволяє значно економити витрати електроенергії. Все нове обладнання - це «лінійка» 2018-2019 років випуску від відомих, якісних європейських виробників. Споживання газу в результаті знизилося на 15%, а електроенергії - на 20%».

Директор КП «Херсонелектротранс» Сергій Харченко

Економлять ці процеси і число працівників. Так, в модернізованій котельні за адресою: вулиця Університетська, 17, яка подає тепло в 16 житлових будинків, один дитсадок і один заклад культури, сьогодні працює всього один фахівець - та й то до тих пір, поки не розбереться в тонкощах налагодження і запуску нових механізмів. Надалі ця котельня буде обслуговуватися автоматично: поточний стан її роботи виводиться на центральний диспетчерський пункт.

Працівники, які діють на модернізованих котельнях, пройшли спеціальне навчання з обслуговування сучасного обладнання

«Я на цій котельні працюю зовсім недавно, вивчаю особливості всієї цієї сучасної техніки, - пояснює Валентина. - Все німецьке, французьке, з Європи. Обладнано цифровими індикаторами і датчиками. Ось, - вказує вона на ряд паперових листків з блокнота, прикріплених до одного з котлів, - роблю спеціальні позначки, як, що і коли підключати або відключати. Приліпила їх на видному місці для наочності та зручності».

Модернізована котельня справді чисто візуально залишає позитивне враження: реконструкція і ремонт тут зроблені буквально за кілька тижнів до нашого візиту, новенькі котли та насоси виблискують і пахнуть свіжою фарбою, повністю відремонтовані стіни, дах, інтер'єр об'єкта.

Котельня на Університетській, 17 в Херсоні: механізми від відомих європейських виробників 2019 року випуску.

У той же час, разюче відрізняється від нього «стара» котельня по вулиці Воронцовська, 21, яку ми відвідали для порівняння.

По-перше, тут «на трудовій вахті» працює ціла бригада з восьми чоловік. По-друге, обладнання - котли та насоси - були зроблені ще в СРСР і зараз виглядають абсолютно непрезентабельно.

Котли, насоси та інше обладнання на котельній по вулиці Воронцовська, 21, вироблено ще в СРСР і потребують якщо не негайної заміни, то регулярних ремонтів, що коштує підприємству дуже дорого.

«Не так уже й важливо, як вони виглядають, - не погоджується наладчик Ігор, - Важливіше, щоб вони працювали чітко і продуктивно. Але це вже важко їм дається. Адже все це залізо вже, як то кажуть, на ладан дихає, воно морально застаріло. За нормами, ми повинні перевіряти функціональну готовність кожного з цих котлів раз у два роки. А насправді «колупатися» в них доводиться регулярно, по кілька разів на рік - усувати дефекти, здійснювати профілактику. Якщо цього не робити, можуть бути сумні наслідки: котел, наприклад, «рвоне», і будинки залишаться без тепла надовго. А це не тільки житлові будівлі - ми обслуговуємо і обласний художній музей, і обласний краєзнавчий музей, і управління освіти міськради, і ряд шкіл і дитсадків».

«Налагодження, ремонт такого обладнання обходяться дорожче, ніж його заміна, - підключається ще один тепловик, Артем. - Наш колектив у курсі, що в місті йде модернізація котелень. Мені самому стало цікаво: поїхав якось подивився на одну таку відреставровану котельню. Якщо чесно: побачив ці агрегати, як все працює, - заздрив білою заздрістю. Коли вже й нашу котельню відреставрують?».

«Ну, коли нашу відреставрують, ми вже будемо зайвими, - парирує Ігор. - Так що є тут і інша сторона медалі: колектив точно сильно скоротять за такої модернізації».

Автор відео - Дмитро Багненко.

Сергій Харченко стверджує, що скорочення робочих місць при впровадженні заходів з енергоефективності - процес абсолютно неминучий.

«Прогрес, що називається, нещадний, - відповідає він. - У всьому світі йде оптимізація виробничих процесів. Проте, завжди треба пам'ятати, що головна мета - це якість подачі тепла. Природно, після всіх енергозберігаючих заходів, які ми вже провели і які ще в планах, тарифна складова для населення зросте - за нашими розрахунками, приблизно на 10-12%. Але треба розуміти, що за рахунок економії, за рахунок нового обладнання, яке мінімум п'ять років не потребуватиме ремонту, а потребуватиме лише поточного техогляду, насправді ця цифра складе близько 5%. Але ж ми забезпечимо якість і безперебійність подачі теплоносія».

Сергій Харченко: «У всьому світі йде оптимізація виробничих процесів. Проте, завжди треба пам'ятати, що головна мета - це якість подачі тепла».

Заходи з тепломодернізації, здійснювані комунальним підприємством «Херсонтеплоенерго», проводяться в рамках освоєння кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Сума - 21 мільйон доларів США. Кредит розрахований на 18 років під 3% річних з «кредитними канікулами» в 5 років.

Подальший етап модернізації центрального теплопостачання Херсона повинен пройти вже в 2020 році. У планах КП «Херсонтеплоенерго» - повна реконструкція котельні по вулиці Богуна, 95 - найбільшої котельні міста, яка обслуговує два мікрорайони. Це - близько 250 житлових багатоповерхівок та 50 об'єктів соціальної сфери. Крім того, планується повна заміна 26 кілометрів трубопроводу на цій же ділянці.

Не варто забувати, що в Херсоні працює ще одна велика теплопостачальна організація - державна компанія Теплоелектроцентраль, що централізовано обслуговує другу половину міста (всього 576 багатоквартирних будинків).

Підприємство вже котрий рік є великою проблемою для територіальної громади. Адже на сьогодні його заборгованість перед НАК «Нафтогаз» становить близько 800 мільйонів гривень, і ці борги не видаються такими, що їх можна  реструктуризувати або, тим більше, погасити. Тим часом, заходи щодо модернізації обладнання, що використовується  в управлінні ТЕЦ, можливі тільки за умови стабільності та ефективного менеджменту.

Висувалися численні пропозиції про те, що ж робити місту (і державі) з цим збитковим монстром - такі, наприклад, як передача підприємства в концесію (в тому числі - закордонним інвесторам). Останні напрацювання - це потенційна переадресація активів ТЕЦ з державного балансу на баланс територіальної громади Херсона. Як стверджує міський голова Володимир Миколаєнко, на численних нарадах в Києві представники Фонду державного майна наполягають, щоб місто прийняло цілісний майновий комплекс ТЕЦ з вищезгаданими боргами. Тобто, «повісити» на Херсон підприємство-банкрут, який муніципальна влада ніяк не зможе утримувати належним чином, оскільки міський бюджет не в змозі впоратися з такою сумою заборгованості.

У свою чергу, депутатський корпус міськради разом з мером готові прийняти ТЕЦ в комунальну власність, але ж неодмінно без боргів. Таким чином, на сьогодні в цьому питанні виникла своєрідна патова ситуація, а в результаті заручником її є добра половина городян.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ