Підтримати нас

Тепер ще й “безплатні” смартфони…

Автор статті
09 лютого 2022 08:26
1,188
Поширити:

Ми поступово звикаємо до щедрих обіцянок влади. Так, за часи каденції нинішнього президента з високих трибун не раз анонсували разючі покращення нашого буття. Багато з них мають вигляд затратних, екстравагантних і не першочергових для бідної країни, біля кордонів якої стоїть чужа армія. Серед них – обіцянка висадити мільярд дерев, створення президентського університету та заснування так званого Фонду наступних поколінь. І кожен такий намір викликає несприйняття та критику фахівців. Бо одразу ж виникає питання – а де взяти гроші? Звідки? З ФОПів, що протестують у столиці, чи з власників євроблях? Чи, може, за рахунок підвищення вартості харчових продуктів, яких зараз і так важко докупитися?

Та повернемося до обіцянок. Ми вже писали про один з останніх проєктів, що  передбачає  з 2037 року коштом бюджету через Фонд майбутніх поколінь допомагати 18-річним громадянам  коштами  на навчання, лікування або придбання квартир.

При цьому посилаються на приклади Норвегії, ОАЕ, Саудівської Аравії чи Кувейту. Але там за рахунок гігантського видобутку нафтопродуктів значно перевиконуються державні бюджети. Тобто профіцит. А в Україні держбюджет дефіцитний. Як і пенсійний фонд. Потерпають через мізерне фінансування охорона здоров’я та шкільна освіта. Про науку і екологію  ніхто й не згадує. Місцеві громади просто волають про оновлення комунальних мереж, а за тепло, газ, електрику, водопостачання українці вже заборгували  70 мільярдів гривень. Та ще й з запуском Північного потоку можемо втратити гроші за використання нашої магістралі для газового транзиту.

Тож переважна більшість аналітиків упевнені: такий намір "Слуг народу" – це ще одна гарна картинка-утопія, це наслідування проєктів радянської доби, коли вводили ощадні книжки для дітей на повноліття, а потім на питання "де ж гроші?" розводили руками.

І ось нова обіцянка. Під час Diia Summit 2022 Володимир Зеленський анонсував:  вже  навесні всі вакциновані українці старші 60 років отримають по безкоштовному смартфону. За чиї гроші? Звісно, за гроші платників податків, які можна було б витратити на медицину, освіту, оновлення комунальних мереж і ще багато на що. Аналітики певні: гаджети роздаватимуть, щоб залучити українців похилого віку до електронних виборів. Наміри їх запровадити лунають дедалі частіше. А ще під час електронного голосування легше «намалювати» його  результати.

Як стверджує Укінформ торік в Україні нараховувалося 9 978 200 громадян старших 60 років. Держбюджет не передбачає придбання їм смартфонів. Значить, візьмуть гроші з якихось більш потрібних для пенсіонерів статей. Ми ж не Кувейт!

 “Ми розширили єПідтримку. Люди похилого віку можуть витрачати ці кошти на купівлю ліків та оплату комуналку, але не у всіх є смартфон. Не всі вміють користуватись інтернетом”, - сказав президент.

Володимир Зеленський нагадав, що їх навчатимуть на курсах цифрової грамотності для людей похилого віку, які почали працювати два роки тому. 

“А навесні запускаємо нову велику державну програму. Всі вакциновані українці старші 60 років отримають безоплатний, якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф”, - пообіцяв президент. 

Що ж, почекаємо. Залишилося недовго. Весна ось-ось.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ