Підтримати нас

Тендрівський маяк та легенди острова

Автор статті
06 липня 2021 15:30
5,065
Поширити:

Тендрівський маяк донедавна вважався для судноплавства одним із найважливіших маяків Чорного моря. У 1827 році його звели на однойменному острові. У цієї споруди залишився майже первісний вигляд: білі круглі кам'яні башти висотою 30 метрів з двома чорними горизонтальними смугами. Змінився тільки принцип роботи системи освітлення. Гасова установка була замінена на сучасну світлооптичну апаратуру, яка й сьогодні функціонує.

Чому маяк побудували саме в цьому місці? Була проблема з численними випадками посадки на мілинні коси кораблів, які йшли з Босфору до Одеси. Маяк допоміг у вирішенні цих труднощів з навігацією.

Кажуть, раніше Тендра об’єднувалася одною смугою з Джарилгачем та Кінбурнською косою, яку у стародавні часи називали "Ахіллів біг" - на честь покровителя мореплавців Понта Евксинського (Чорного моря). У древніх греків існувала легенда, що в цьому місці Ахілл переслідував жрицю богині Артеміди Іфігенію, бажаючи на ній одружитися. Але так і не догнав. За іншою версію, назва "біг" пов’язана з тренуванням Ахілла в цьому виді спорту перед змаганнями.

Своєю чергою, давньогрецькі письменники та дослідники залишили деякі згадки про це місце. Наприклад, астроном Птолемей писав у II столітті нашої ери: "Західний мис Ахіллового Бігу, який називається Священний мис. По Ахілловому бігу живуть тавроскіфи…". А у VI столітті письменник Стефан Візантійський залишив такі згадки про острів: "Ахіллів біг, острів за Таврикою, є й островом Ахілла… можна зустріти жителів з іменами Ахіллейот або Ахіллеїт…". Ось так стародавні автори описували острів, згадуючи про приналежність назви до героя Ахілла, що говорить про достатньо стародавню історію коси. Вона почала цікавити не тільки зараз туристів, але й різні давні народи завдяки своєму місцю розташування.     

Звісно, краще наживо побачити всю красу цього місця та насолодитися величчю Тендрівського маяка.

Більше про маяки Херсонщини - дивіться у випуску тревел-шоу "Поїхали далі":

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ