Підтримати нас

Технікуми та коледжі перейдуть на нові програми

Автор статті
25 червня 2018 17:00
638
Поширити:

Цього року технікуми та коледжі, що готують молодших спеціалістів на базі 9 класів, мають повністю перейти на нові програми профільної середньої освіти, які розраховані на два роки. На цьому наголосив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

За його словами, з 2018/19 навчального року студенти за рівнем молодшого спеціаліста, які вступатимуть після 9 класу, опановуватимуть у коледжах і технікумах профільні програми середньої освіти професійного спрямування. Його самостійно визначатиме кожен заклад відповідно до галузі та спеціальності, за якими проводиться підготовка.

«Нова редакція закону «Про освіту» чітко визначила, що в коледжах і технікумах ми маємо забезпечити надання профільної середньої освіти для тих, хто вступає на базі 9 класів. Її зміст передбачає як виконання стандарту середньої освіти, так і професійно-орієнтований підхід. Раніше ми роз’єднували цей зміст, але зараз ми певні результати навчання з програм молодших спеціалістів передаємо в програму загальноосвітньої підготовки», – зазначив Шаров.

МОН затвердило типову освітню програму, на базі якої заклади можуть розробляти власні. Зокрема, типова програма має 2 додатки з переліком предметів – коледжі та технікуми можуть базуватися як на одному з них, так і поєднувати в певних комбінаціях. Це дає достатньо широкі можливості для створення програм.

«У додатках для побудови навчальних планів ми передбачили як традиційний перелік предметів, так і перелік з експериментальними інтегрованими курсами.  Їх можна вільно комбінувати між собою, взяти, наприклад, лише один інтегрований курс або створити власний. В цілому ми підтримуємо використання інтегрованих курсів, які дозволяли б зменшити кількість тих предметів, які вивчаються одночасно студентами. Той досвід, коли вивчається одночасно по 20-22 предмети, є контрпродуктивним. Як засвідчує практика, він не стільки забезпечує високу якість, скільки демотивує учнів до навчання», – зауважив Шаров.

Кожен заклад має право розробити власну – нетипову освітню програму.

«Вона може достатньо відрізнятися від типової, але головне, щоб ця програма реалізувала відповідний стандарт освіти. Також нетипова програма має бути затверджена Державною службою якості освіти. Дозволю собі дати рекомендацію: ті коледжі і технікуми, які хотіли б реалізовувати нетипові програми, спробуйте цього року запустити типову, побачити, що влаштовує, що ні, і якщо дійдете висновку, що у вашій ситуації потрібно впроваджувати нетипову, то на 2019 рік підготуйте, затвердіть і користуйтеся», – додав генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ