Підтримати нас

Тавричанська ОТГ запрошує до столу

Автор статті
27 серпня 2019 11:30
841
Поширити:

Херсонщина приваблює туристів смачними делікатесами.

Планом перспективного розвитку Херсонської області на 2019-2021 загалом передбачено реалізувати 902 проекти, у 2019 році – 252. Одним з них стало будівництво козиної ферми товариства з обмеженою відповідальністю «Агробізнес» в селі Мар’янівка, що розташоване в Каховському районі і входить до складу Тавричанської ОТГ.

Вперше сири цього підприємства презентували 1-го травня цього року під час відкриття туристичного сезону на Херсонщині. В останні дні серпня у Мар’янівці знову проводили дегустацію кисломолочної продукції та екскурсію на козиній фермі.

Для виробництва сирів підприємство закупило кіз альпійської породи, вони витриваліші та спокійніші, ніж наші місцеві тварини.

 Директор з кадрів та побуту ТОВ «Агробізнес» Юрій Кудрявий розповідає:

Зараз на фермі 88 дійних кіз та 105 голів молодняку. Тож щодня отримуємо 150-170 літрів молока. З молока виробляють йогурти, тверді та м’які сири - 10 видів.  Продукцію збувають на місцевому ринку, у Новій Каховці та Каховці. Загалом у товаристві «Агробізнес» працює до 200 осіб.

Також на території підприємства є велика спортивна зала з сучасним тренажерами.

За словами Юрія Кудрявого безкоштовно в цій спортивній залі можуть займатися фітнесом не тільки працівники цього підприємства, а й усі жителі Тавричанської ОТГ.

Голова Тавричанської об’єднаної територіальної громади Юрій Гречка пояснює, що в межах громади поки що ніхто не займається зеленим туризмом, тому у них немає баз відпочинку, великі групи приїжджих тут немає де приймати. Але натомість гастротуризм вже почав приваблювати до громади гостей.

Іншою принадою Тавричанської ОТГ є Державне підприємство дослідницьке господарство «Асканійське». Раніше це був радгосп «Асканійський». Як дослідне господарство підприємство існує з 1991 року, тоді його підпорядкували Національної Академії аграрних наук України. З робітників - 90% жителів села Тавричанка. Головною особливістю підприємства стало розведення унікальної південної великої рогатої худоби м’ясної породи, яку тут називають «Зебу». На справжнього індійського бика Зебу наш південний схожий величезними габаритами і вагою – до півтора тонн. Вивели таку породу саме в Асканії-Нова ще у 80-тих роках. «Зебу» дають мармурову яловичину, яка є надзвичайно ніжною та поживною. Поголів’я експортують за кордон, зокрема, торік нашу худобу придбали іранці. 

Також окрім зебувидної худоби в ДП ДГ «Асканійське» є 650 молочних корів південного типу чорнорябої молочної породи. Вона виведена в «Асканійському» на базі двох порід – червоної степової корови та німецького голштину.

Молоко отримують у доїльному залі, який розраховано на 230 голів. Весь процес автоматизовано – замість доярок працюють молоковідсмоктувачі. 

Доїльний зал ДП ДГ «Асканійського»  відкрито у 2006 році – це перший доїльний зал у Херсонській області. Процес тут триває 2-2,5 години, а щоб корівкам було затишно, лунає класична музика – Шопен, Моцарт, Бетховен. Обслуговують  зал 30 співробітників, але для того, аби проконтролювати  процес доїння, достатньо двох працівниць. Далі молоко забирає Баштанський маслосирзавод марки «Славія».

Заступник директора ДП ДГ «Асканійське» Сергій Хоменко пишається, що їх підприємство є одним із головних бюджетоутворюючих   Тавричанської ОТГ, яке тільки торік сплатило 12 млн. податків державі.    

В якості атракції для місцевих жителів та туристів на базі підприємства тримають кілька коней, дітям можна безкоштовно на них кататися. 

Також окрасою Тавричанської громади є унікальний дендропарк імені Віри Найдьонової. На  1,8 гектарах паркової зони вирощують 160 видів рослин, чимало з яких екзотика для  південного степу – тут є верба Матсудана, кипариси, річкові кедри, гінкго білоба та тюльпанове дерево. Із кущів самшиту садівники формують лабіринти та скульптури геометричної форми. Парк поєднує стиль англійського саду та альпінарію.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ