Підтримати нас

Так звана "легітимізація" результатів псевдореферендуму в Херсонській області: які ризики і загрози

Vgoru
Автор статті
27 вересня 2022 17:16
674
Поширити:

Російська влада планує оголосити дуже позитивні результати так званого "референдуму" на окупованих територіях Херсонської області.

Вони відзвітують, що більшість жителів прийшла і проголосувала за входження до рф. У цьому не має жодних сумнівів у директора Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександра Мошнягула. Про те, які наслідки для жителів області матиме "легітимізація" результатів цього "волевиявлення", він розповів Суспільному.

Чи відразу господар кремля і парламент рф визнають результати "псевдореферендуму", чи президент росії продовжить вести гру і тиснути, поки невідомо, говорить Олександр Мошнягул. Але існує велика ймовірність того, що результати будуть визнані й тоді для жителів окупованих територій виникають нові загрози і ризики. Перша – мобілізація до війська рф.

"Найперше, це вразливі верстви населення – молодь 18-27 років. Люди, які не служили в армії. росіяни не вважають студентами ту молодь, яка навчається в українських вишах. Їх будуть пробувати забрати в лави російської армії. Друге - це поширити дію мобілізації на чоловіків, які підходять під норми мобілізації, які оголошенні в росії. Я не відкидаю, що зараз відзвітують регіони, що вони свою квоту вже набрали. Від легітимізації референдуму можна очікувати політичних наслідків, тобто мобілізації великої чоловічої частини населення", - сказав політолог.

За думкою Олександра Мошнягула, легітимізація результатів так званого "волевиявлення" може призвести до того, що на цих територіях буде поширюватись російське законодавство, тобто українська гривня вилучатиметься з обігу.

"Дуже багато людей, які залишаються на Херсонщині, отримують заробітну плату, пенсію у гривні. Росіяни почнуть активно блокувати хід гривні, заборонять термінали в магазинах і розрахунок у громадському транспорті. Все це болісно вдарить по жителях області. Тобто будуть соціально-гуманітарні наслідки через уніфікацію і поширення російського законодавства. Це вплине на освіту, на медицину, на соціальний захист", - сказав Олександр Мошнягул.

У такій ситуації люди, що лишаються на окупованій території, - заручники, впевнений директор Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень. За його словами, протягом 7 місяців окупації не було жодного "зеленого коридору", влада нічим не допомогла тим, хто виїжджав самотужки.

"Я чув, що виїзд заборонений на підконтрольну територію України. Тому варіантів дуже мало. Переховуватися довго людям складно. Вони соціальні істоти і їм потрібно працювати, навчатися. Держава може зробити тільки одне - якнайшвидше відвоювати збройним шляхом ці території", - підсумував політолог.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ