Підтримати нас

Таємний лист В. Ходаковського

Автор статті
09 лютого 2006 14:29
664
Поширити:

У позаминулому випуску “Вгору” надрукувала стенограму засідання Верховної Ради, на якому кандидатуру голови Апеляційного суду Херсонської області Анатолія Іванищука депутати не затвердили на безстрокове суддівство.

Тоді, 12 січня 2006 р., народні депутати Олександр Ткаленко, голова комітету по боротьбі з організованою злочинністю Володимир Стретович, Віктор Мусіяка висловилися проти затвердження кандидатури Анатолія Іванищука і навели чимало прикладів його негативної діяльності на посаді судді – нехтування законом при розгляді конкретних справ, придбання суддею та членами його сім’ї нерухомості, яка в декілька разів перевищує їх доходи тощо. Депутати ВРУ відклали розгляд кандидатури Анатолія Іванищука до вивчення всіх обставин.
Але ось минулого понеділка редакція “Вгору” отримала повідомлення від голови комітету по боротьбі з організованою злочинністю Володимира Стретовича про те, що до Комітету надійшов лист від голови Херсонської обласної ради Володимира Ходаковського на підтримку Анатолія Іванищука: “...Його (Анатолія Іванищука – авт.) професійна компетентність і гнучкість мислення допомагають приймати обґрунтовані судові рішення. Анатолій Петрович є толерантною і відповідальною людиною... Єдиним критерієм у професійній діяльності Іванищука А.П. було і є суворе дотримання як пересічними громадянами, так і представниками судової гілки влади чинного законодавства в Україні”.
І в такому дусі – іще 1,5 сторінки тексту. Закінчується цей панегірик запевненням: “Херсонська обласна рада переконана в тому, що Іванищук А.П. достойний бути обраним безстроково суддею Апеляційного суду Херсонської області, а херсонці його у цьому підтримують. При прийнятті відповідного рішення просимо врахувати, що це позиція більшості членів громади області”.
Яким чином Володимир Ходаковський дізнався думку всієї громади області? Невже провів місцевий референдум з цього питання, чи хоча б соціологічне дослідження? Ні.
А як же сотні обурених протизаконними рішеннями суду робітників ВАТ “ХБК”? А десятки інженерів ВАТ “Херсонагропроект”, яких суддя Палькова без їх відома за участі сторонніх осіб позбавила власності, робочих місць, шматка хліба? І невже Володимир Ходаковський “забув”, що іще в 1998 році депутати обласної ради зверталися до Верховного суду: “Використовуючи своє службове становище, Іванищук А.П. отримав від засудженого Георгієва Г.Р. 100 тисяч доларів США, якого звільнено від відбуття покарання та конфіскації арештованого майна, і цим допоміг йому уникнути відповідальності перед українськими кредиторами”?
Не може голова облради не знати й історію, про яку писала і пише херсонська преса – це пограбування, знищення в центрі міста магазина “Коламбія”. Його зруйнували після того, як херсонські судді, в тому числі пан Іванищук і Апеляційний суд визнали усний(!) договір купівлі-продажу нерухомості дійсним!
Ще є історія в Каховці. Там голова суду Зубик взяв на посаду свого помічника особу, ним же двічі судиму! І цей же голова суду виносить рішення на підставі копій документів, а не оригіналів, через що розоряються фермери та переслідуються правоохоронці, які намагаються боротися з організованою злочинністю!
І цих прикладів – які стали публічними!!! – і про які пишуть місцеві й столичні газети!!! про які говорять усі в області!!! – дуже багато. Невже Володимир Ходаковський нічого про це не знає?
Дізнавшись про лист-панегірик голови облради, багато хто з депутатів був шокований. На черговій сесії 7 лютого депутат облради від Скадовського району Віктор Турик направив своє звернення в секретаріат: “Я не знаю, як пояснити скадовчанам і родичам нашого Івана Куліди, котрий спалив себе біля Апеляційного Суду, такий лист. Тому я ставлю питання про те, хто й коли голосував за такий зміст звернення від імені всіх херсонців, і прошу вивчити всі обставини комісію з питань злочинності”.
Шокований і заступник голови постійної комісії обласної ради з питань депутатської етики, законності та правопорядку Юрій Кобцов: такі серйозні документи не можуть складатися в обхід його комісії. Юрій Олександрович досі не пропускав жодного засідання, жодної сесії, і ні разу на офіційних засіданнях питання про підтримку кандидатури Анатолія Іваничука не розглядалося. Він переконаний, що висловлене в листі – це особиста думка В. Ходаковського, а не обласної ради й тим паче не мешканців усієї області. “У роботі судів, у тому числі й підпорядкованих А. Іванищуку, є багато проблем, та Ходаковський їх чомусь “не бачить”, – сказав депутат.
Володимир Стретович сповістив також, що “до Комітету надійшов ще один документ стосовно майнового стану Іванищука А.П., а саме договір купівлі-продажу від 28 грудня 2004 р., згідно з яким він придбав у м. Києві за 432 тисячі гривень 4-х кімнатну квартиру по вул. Володимирській, загальною площею 188, 30 кв. м. Про факти хабарництва, корупції та зловживання владою в Апеляційному суді Херсонської області йдеться й у зверненні до народних депутатів України керівників ряду обласних партійних організацій Херсонщини, яке також надійшло до Комітету”.
Володимир Стретович попросив усі газети Херсонщини звернутися до мешканців області з проханням висловити свою думку щодо діяльності Анатолія Іванищука та суддів Апеляційного суду Херсонської області. Повторний розгляд кандидатури Анатолія Іванищука у ВРУ відбудеться не раніше, ніж через тиждень. Отож херсонці ще мають шанс і можливість сказати своє слово.
Газета “Вгору” готова надрукувати листи читачів з цього приводу та передати їх у Комітет Верховної Ради по боротьбі з організованою злочинністю.

Новини

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ