Підтримати нас

Свобода слова стає міцнішою

Автор статті
22 березня 2018 07:01
819
Поширити:

Юристи громадської організації  «Платформа прав людини» вже виграли у судах більше десятка справ, захищаючи професійні інтереси журналістів та медіа. Про це «Вгору» повідомила керівниця проекту «Ефективний юридичний захист свободи слова в Україні»  Олександра Степанова.

Нагадаємо, правову підтримку юристи громадської організації надають безкоштовно. Починаючи від підготовки документів різної складності та супровіду в цивільних, адміністративних та кримінальних судових справах – до представництва в судах, включаючи Європейський Суд з прав людини. Але за умови, що видання або кореспондент самі не порушили професійні стандарти.

Отже, журналісти та медіа вже отримали професійну допомогу у 11-ти судових справах: 5 дифамаційних справ (про спростування недостовірної інформації), 3 справи з доступу до публічної інформації та 3 кримінальні справи.

Зокрема, нещодавно юристи ГО «Платформа прав людини»  захистили права головної редакторки БюроUA Ольги Юдіної у справі, яка тягнулась з 2016 року.

Дніпровське товариство з обмеженою відповідальністю «Глобалмедгруп» «образилося» на її статтю «Золотое здоровье: коррупционные схемы времен Януковича до сих пор действуют в сфере здравоохранения на Днепропетровщине».

Особливо керівництво компанії «зачепило» у статті те, що «найдорожча» за обсягом бюджетних коштів сфера закупівель медобладнання була, ще за часів Януковича, по суті, віддана на відкуп синам відомого донецького професора Еміля Фісталя. І що ТОВ «Глобалмедгруп», а також фірми: ТОВ «УМТ» ( «Укрмедтехніка»), «Медгарант», «ТЕХМЕДКОНТРАКТ» (раніше «Евромедтехніка»), «Донмед», «Союз медицини та технологій», «Ілатанмед», «Криммедтехніка», «Дімпомед», «Глобалмедгрупп» (брало участь в дніпропетровських торгах), «Дана МС», «Зраво», «Западмедінвест», «Медгарант», «Світмед», «Медігран Україна», «Білімед», «Альянс Фарм», «Топсервіс-Медтехніка», «Флауер» - досі підконтрольні братам. При цьому одні й ті ж фірми поставляють одні і ті ж апарати в різні регіони за різною ціною. Ціна формується не за ринковими законами, а за розмірами бюджетного фінансування тієї чи іншої області. Більше регіону дали грошей - більше вимагають і отримують продавці».

Отже, ТОВ «Глобалмедгруп» вимагало визнати інформацію недостовірною, спростувати її, зняти статтю с сайту, та ще виплатити 100 тисяч гривень моральної шкоди.

Але  суддя Жовтневого райсуду міста Дніпра Максим Ходаківський, заслухавши аргументи представника кампанії та представника відповідача, 27 лютого 2018 року відмовив в задоволенні позову.

Інші справи, по яким вже є остаточні судові рішення, можна переглянути за посиланням на сайті «ППЛ» - База судових справ.  

Для отримання безкоштовної юридичної допомоги потрібно залишити запит на сайті організації www.ppl.org.ua (у правому нижньому куті).

ГО «Платформа прав людини» співпрацює з найбільшою мережею медіаюристів, яка охоплює майже всю територію країни. Тому, заявку щодо отримання юридичної допомоги може подати ЗМІ або журналіст з будь-якого регіону, міста чи селища України.

Детальну інформацію можна отримати за посиланням  Ефективний юридичний захист свободи слова в Україні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ