Підтримати нас

Судова процедура встановлення фактів смерті

Vgoru
Автор статті
05 листопада 2022 13:30
2,006
Поширити:

Свідоцтво про смерть  – важливий документ для отримання спадщини, оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, одержання допомоги на поховання тощо.

На територіях, де оголошений воєнний чи надзвичайний стан, на непідконтрольній Україні території цей документ можна отримати тільки через суд.

До нього звертаються, коли немає належних документів для отримання свідоцтва про смерть через органи державної реєстрації актів цивільного стану.

Щоб зробити свідоцтво про смерть особи, яка померла на території, де запроваджено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, необхідно подати до будь-якого суду – незалежно від місця проживання – заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України й належні докази. Судовий збір за такі заяви не сплачується.

Заяву подають члени сім'ї померлого, їхні представники або інші зацікавлені особи (якщо встановлення факту смерті впливає на їхні права, обов'язки чи законні інтереси). У заяві повинно бути зазначено:

  • який факт заявник просить встановити та з якою метою;

  • викладені докази, що підтверджують факт смерті. Це можуть бути пояснення заявників, свідків, письмові докази, речові докази, зокрема, звуко- та відеозаписи, висновки експертів.

Таку справу суд повинен розглянути невідкладно. Якщо до справи долучені пояснення свідків, заявник має переконатись, що вони у цей день зможуть прийти до суду.

За результатами розгляду заяви суд встановлює факт смерті особи. Якщо заява оформлена неналежно або в ній немає потрібних документів, суд може повернути її. А коли доказів недостатньо – відмовити. При цьому суд має роз’яснити порядок оскарження такого рішення.

Копію судового рішення видають учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилають в орган державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. РАЦС реєструє смерть особи.

Для отримання свідоцтва про смерть треба подати до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення факту смерті та паспорт громадянина України.

P.S Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці мають можливість звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ