Підтримати нас

Суддя з Миколаєва живе в незадекларованому будинку в елітному селі, а службову квартиру здає квартирантам

Автор статті
03 липня 2018 15:35
589
Поширити:

Суддя Господарського суду Миколаївської області Тетяна Давченко останні кілька років живе в двоповерховому будинку, а свою службову квартиру на 105 кв м здає в оренду, не вказуючи в декларації отримані від орендарів кошти.

Про це написала Алеся Баранцевич з Миколаївського центру журналістських розслідувань, передає сайт НашіГроші.

На початку 2009 року сім’я судді з чотирьох осіб – вона, чоловік, син і батько – встали в чергу на житло. І вже до нового 2010 р. вони в’їхали в квартиру на 105 кв м в новобудові мікрорайону «Північний». Як з’ясувалося , питання про виділення житла судді вирішилося без зволікань, в обхід депутатської та громадської комісій.

Декларації судді за останні роки виглядають скромними. У них вказана квартира, яка продовжує лишатися службовою , авто «Хюндай I-30» 2011 року випуску, заробіток за 2017 р. склав 297 тис грн.

Коли журналістка приїхала в багатоповерхівку на «Північному», виявилося, що в її квартирі комунальної власності суддя не проживає багато років, а житло знімають квартиранти – молода пара з дитиною.

Миколаївський центр з’ясував, що насправді Давченко мешкає в двоповерховому будинку в так званому Царському селі на Жовтневому перегоні. Сусіди розповіли, що саме тут багато років живе суддя. Цю інформацію підтвердив і син Тетяни Давченко.

Причому земля під будинком записана на маловідомого Миколу Алексєєнка. Щодо пошуку офіційного власника самого будинку, то він не дав результату. Єдиний реєстр прав на нерухоме майно на численні запити по житлу не дав жодної відповіді. З’ясувалося також, що будинок в Царському селі не оформлено і ні на жодного з родичів судді.

«Виходить, Тетяна Давченко безкоштовно отримала квартиру від міста, маючи шикарний будинок, який не вказано в жодній з її декларацій. Більше того, комунальна квартира стала для неї джерелом доходу, про який суддя також не вважає за потрібне згадати в декларації», – йдеться в матеріалі.

Журналісти намагалися взяти коментар щодо будинку у самої судді, приїхавши у Господарський суд Миколаївської області, але вона відмовилася відповідати.

«Відсутність в декларації судді Давченко будинку, в якому вона проживає багато років, явне порушення. За такі дії законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Більше того, за обман НАЗК суддя може понести навіть кримінальну відповідальність, згідно зі статтею 366-1 КК України. Але тільки в тому випадку, якщо дії судді можна буде довести як умисні», – пояснив виконавчий директор організації «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ