Підтримати нас

Суд зобов’язав братів-депутатів придбати житло родині пенсіонера

Автор статті
25 грудня 2020 16:21
958
Поширити:

Херсонський апеляційний суд 16 грудня 2020 року зобов’язав Віталія та Віктора Вєтрових надати родині Грідіних житлове приміщення, рівноцінне трикімнатній квартирі.

До виходу на пенсію Сергій Грідін був рятівником, працював у пожежній частині в Олешках. Там же, на ІІІ поверсі пожежного депо, отримав від служби трикімнатну квартиру. У цій будівлі чотири поверхи, на першому були гаражі, а вище – квартири співробітників.

Але п'ятнадцять років тому будівля пожежного депо перейшла у власність територіальної громади Цюрупинської міської ради (тепер Олешківської). Майже одразу тодішні місцеві депутати проголосували за зміну статусу  квартир – з житлових приміщень на адміністративно-виробничі. І продали будинок разом із людьми приватному підприємству «Торговий дім «Союз».

Щоправда, за умовами договору купівлі-продажу, «ТД «Союз» мав надати мешканцям квартир рівноцінні житлоплощі в межах Цюрупинська.

Та новий власник обіцянки не виконав, проте створив нестерпні умови для життя: перекрив до будівлі тепло-, електро- та водопостачання. Люди не витримували й поступово з’їжджали з квартир – хто до родичів, хто в орендоване житло.

Потім нерухомість дуже швидко перейшла товариству з обмеженою відповідальністю  «Співдружність ініціативних працездатних інвалідів» («СІПІ») – підприємству, підконтрольному тодішньому народному депутату Олексію Журавку. Він також взяв на себе обов’язок придбати житло мешканцям колишнього пожежного депо.

Люди спочатку навіть зраділи, що їх «віддали» Журавку, сподівалися, що успішний господарник, до того ж народний обранець, вчинить відповідно до букви і духу закону. Проте нардеп заявив, що вони ще мають йому дякувати, що дозволяє жити в його приватній власності й не виганяє на вулицю.

Митарства Грідіних не скінчилися і після втечі сепаратиста Журавка за кордон. Через нестерпні умови життя родина, як і колишні сусіди, теж була вимушена виїхати з будівлі. Тимчасово, в очікуванні обіцяного житла, оселилися в дачному будиночку. Але у 2016 році зненацька взагалі стали «особами без певного місця проживання».

Виявилося, що брати Вєтрови (Віктор Федорович – депутат Херсонської обласної ради з 2015 р. та Віталій Федорович – у минулу каденцію депутат Ювілейненської сільської ради, наразі – депутат Херсонської райради) придбали у «СІПІ» цей будинок. І коли тривало оформлення документів про купівлю-продаж, родина Грідіних «зникла з паперів». Спочатку людей без їх відома виписали, тобто зняли з реєстрації місця проживання у квартирі. А потім у договорі купівлі-продажу, там де йдеться про обов’язок надати мешканцям квартири в депо інше аналогічне житло,  вставили - «фактичним мешканцям».

Сергій Грідін каже, що звертався до керівництва «СІПІ», але там «розвели руками», мовляв, вони тепер до цього майна не мають жодного відношення. І нові власники теж «розвели руками», адже родина вже мешкає на дачі, а не в депо, тому які до них питання?

Тоді чоловік звернувся до суду.

Суддя Херсонського міського суду  Вікторія Прохоренко, ознайомившись з документами, дійшла висновку: ТОВ «СІПІ», Вєтрови Віктор Федорович та Віталій Федорович свідомо позбавили Грідіних права на отримання житла замість квартири, яку вони займали на законних підставах. І зобов’язала братів Вєтрових надати родині рівноцінне житлове приміщення.

Віктор Вєтров з цим рішенням не погодився, подав апеляційну скаргу. Його адвокати наполягали: нові власники купували порожню нерухомість, там ніхто не мешкав і ніяких додаткових обов’язків на себе не брали. Цитуємо: «Якщо позивач зможе довести факт свого проживання в приміщенні в певний період часу до укладення договору купівлі-продажу та його виселення звідти внаслідок неправомірних дій тодішнього власника, то позивач має право на звернення до продавця приміщення із позовом про стягнення відповідних збитків, але відповідач в даному випадку не може нести тягар відповідальності та виконувати обов`язки, які він на себе не брав».

Однак колегія суддів зазначила: брати Вєтрови придбали чотириповерхову будівлю за 553 тис. грн (еквівалентно приблизно 20 тисячам доларів США), тобто, у декілька разів менше за ринкову вартість. Це свідчить, що вони знали про обтяження - зобов’язання придбати для сім`ї з 4-х осіб житлового будинку із 3 житлових кімнат чи 3-кімнатної житлової квартири (вартість такого житла в Олешках десь 20-50 тисяч доларів США).

А також погодилася з висновками першої інстанції, що продавець та покупці свідомо порушили права сім’ї. 

Апеляційний суд постановив: рішення Херсонського міського суду залишити без змін. Постанова набрала законну силу.

Сергій Грідін зізнається: розумів, що можливостей подолати супротив багатих можновладців та домогтися справедливості було дуже мало, але якщо опустити руки – то взагалі не було б жодного шансу.

До речі, він єдиний із колишніх мешканців колишнього пожежного депо, хто не зневірився та продовжував боротися. І - переміг.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ