Підтримати нас

Суд із третьої спроби

Автор статті
19 лютого 2019 11:31
620
Поширити:

Дві судові справи щодо розбою й умисного легкого тілесного ушкодження, спричинених херсонським активісткам Євгенії Вірлич, Олені Бідулі й Наталі Вотеічкіній, об’єднали в одне судове засідання і слухали в Херсонському міському суді 18 лютого.

Нагадаємо, інцидент, безпосередньо пов'язаний з діяльністю наших колег, стався 10 липня минулого року. Після засідання бюджетної комісії Херсонського міськвиконкому до відомої в місті активістки, громадської діячки, журналістки і автора багатьох публікацій на популярному ресурсі «Вікіпедія» Євгенії Вірлич підбігла Лілія Власова і спробувала побити. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 статті 171 Кримінального кодексу України: «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Санкція статті передбачає від 850 гривень штрафу до трьох років обмеження волі. Також за статтею 125 ККУ (Умисне легке тілесне ушкодження, - карається штрафом до 850 грн., або громадськими роботами до двохсот годин, або виправними роботами до одного року) відкрито провадження щодо нанесення ушкоджень Олені Бідулі, яка захистила Євгенію, щойно побачила напад.

Судова справа з цього приводу слухалася першим чином. Захисник обвинуваченої апелювала тим, що формулювання підозри, адресованої Якубсон, є некоректним. У цьому звинуваченні зазначено, що нанесення тілесних ушкоджень є перешкоджанням журналістській діяльності, але адвокат вбачає в цих двох словосполученнях несумісність.

Суть другої справи, яка мала розглядатися 18 лютого, стосується нападу подружжя Власових (депутата Дніпровської районної ради Херсона Олександра Власова і його дружини Лілії Власової (Якубсон)) на офіс Херсонської Самооборони в серпні 2018 року. Тоді більш за всіх постраждала керівниця  обласного Правого сектора Наталя Вотеічкіна.

Прокуратура повідомила подружжю звинувачення в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України: відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднаний із застосуванням насильства, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 4 до 6 років.

Прокуратора подала клопотання про їх арешт, без можливості внести заставу. Але Власових пообіцяли взяти на поруки депутати міської ради Сергій Бєлоковиленко, Станіслав Лисюк, Роман Підперигора, депутат обласної ради Василь Федін і Антонівський сільський голова Ігор Сємєнчев. Тож обом нападникам, і Олександру, і Лілії суд обмежив пересування лише домашнім арештом вночі. А після цього прізвище глави родини, депутата Дніпровської районної ради Херсона Власова, дивним чином «щезло» з кримінальної справи.

Тож на лаві підсудних тепер сидить лише пані Якубсон, а розгляд справ під різними приводами (у тому числі через неявку звинуваченої) - затягується.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ