Підтримати нас

Стартував новий нерестовий сезон. Активісти констатують катастрофічний стан біоресурсів

Автор статті
01 квітня 2021 04:30
952
Поширити:

Сьогодні, першого квітня, в Україні стартує сезон нерестової заборони на вилов риби. Це означає, що накладаються істотні обмеження на рибну ловлю.

Так, громадянам дозволяється ловити рибу лише з берега, у межах населеного пункту, на одну звичайну вудку або спінінг. При цьому порибалити можна тільки в межах світлового дня, а денний улов не повинен перевищувати трьох кілограмів.

У різних регіонах країни, в залежності від погодних умов, нерестовий сезон починається в різні терміни. Але в цьому році, оскільки погода майже однакова у всіх областях, нерестовий вилов буде заборонений саме з 1 квітня - у тому числі в Херсонській області.

Крім того, в ряді областей, і на Херсонщині теж, з цієї ж дати встановлюється заборона на вилов раків.

В Асоціації рибалок України відзначають, що на сьогодні в країні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за рибне браконьєрство, але штрафи для наших часів і з урахуванням того "баришу", який мають браконьєри, просто сміховинні. Наприклад, за "просте" порушення можна отримати штраф від 34 до 170 гривень, а за застосування сіток і вибухових речовин покарають (якщо і покарають) на 340-680 гривень.

У Верховній Раді вже давно зареєстрований законопроєкт про суттєве посилення покарання за браконьєрство, але він все ще не пройшов друге читання.

Крім штрафів, громадянин-порушник зобов'язаний ще і компенсувати збитки, що завдав водним біоресурсам. Так, незалежно від розмірів, виловлений браконьєром судак оцінюється в 510 гривень, сом - в 425, щука - в 340 і так далі.

Тільки в 2020 році правоохоронці затримали понад 114 тисяч браконьєрів, які орудували на українських водоймах. За оцінками, це всього лише п'ятнадцять відсотків від реального числа порушників. Для порівняння: в 1991 році було затримано 19 тисяч браконьєрів.

Разом з Дніпропетровською, Черкаською та Полтавською областями Херсонщина входить до "четвірки лідерів" за кількістю випадків браконьєрства на воді. Торік  всеукраїнські збитки від незаконного вилову риби склали близько 102 мільйонів гривень, тоді як в реальності обсяг чорного ринку риби в країні оцінюється в 5 мільярдів. Крім того, обсяги браконьєрського вилову вже значно перевищують офіційні: це до 100 тисяч тонн на рік або близько 500 тонн щодня.

Можна не сумніватися, що дуже часто браконьєри "працюють" в тісній спайці з рибоохоронним патрулем та іншими правоохоронними організаціями, які покривають злочини, самі, своєю чергою, бувши корупційними угрупуваннями. В результаті в офіційних звітах правоохоронців "для галочки" нерідко можемо побачити воістину сміховинні цифри "збитків", а також відомості про злісних негідників, що зловили, умовно кажучи, три карасі та два окуні.

Катастрофічну ситуацію з багатством водних біоресурсів України доповнюють незаконні забудовники берегової лінії: бетонні причали-самстрої заважають рибі нереститися. Такі ж наслідки має істотне зниження зусиль по меліорації водойм, в результаті чого вони замулюються, заростають і стають непридатними для нересту. Тому за останнє десятиліття в країні зникло або було знищено понад 40% всіх нерестовищ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ