Підтримати нас

Справу Лейбзона закрито

Автор статті
23 липня 2019 07:28
952
Поширити:

Білозерський районний суд Херсонської області закрив кримінальну справу та звільнив голову Музиківської громади Олександра Лейбзона від відповідальності.

Нагадаємо, військова прокуратура Херсонського гарнізону в травні цього року звинуватила голову Музиківської об’єднаної територіальної громади Олександра Арнольдовича (за паспортом Лейбзон Савелій Нолєвич) в отриманні хабара.

За офіційною інформацією, голова ОТГ вступив у злочинну змову з керівництвом місцевої громадської організації «Музичани» та змусив підприємця переказати на рахунок цієї організації 100 тис. грн. І планував використати ці гроші в особистих інтересах. Одночасно слідчі та прокурори у справі декілька разів намагалися відсторонити Олександра Лейбзона від посади.

Під час журналістського розслідування ми впевнилися, що ця  справа «шита білими нитками». І головна мета правоохоронців навіть не «засудити» голову громади, а саме — відсторонити від посади. Бо Олександр Лейбзон вимагав (і вимагає) від усіх підприємців та підприємств, що працюють на території ОТГ, працювати «по білому» та сплачувати всі податки.

Вже після перших публікацій «Вгору» військова прокуратура «позадкувала»: перекваліфікувала злочин з хабара на більш «м’який» - шахрайство, і почала домовлятися зі звинуваченим про визнання вини.

Є в законодавстві така спрощена процедура: людина добровільно визнає свою вину в скоєнні злочину, а прокуратура тоді пропонує мінімальне покарання (зазвичай одразу не пов’язане з позбавленням волі, або незначне — з іспитовим терміном). У такому випадку суд не досліджує матеріали справи, не перевіряє докази, не опитує свідків. Просто угода між звинуваченим та прокуратурою про визнання вини затверджується; кримінальна справа закривається (і  її вже ніколи не відкривають, навіть якщо з’явилися нові обставини); людина визнається винною та отримує те покарання, про яке домовилася з правоохоронцями.

Така людина вважається судимою, тож не може, наприклад, балотуватися у Верховну Раду, обіймати посаду прокурора, судді, державного службовця та інше. І керувати громадою — теж не може.

Втім, Олександр Арнольдович виявився «впертішим», адже й у шахрайстві — теж не винен.

Однак, щоб правоохоронці змогли закрити справу «не втрачаючи обличчя», та позбутися довжелезної досудової та судової тяганин, голова громади погодився на інший компроміс. Він зголосився визнати свою вину в шахрайстві, але за умови, що прокуратура клопотатиметься про звільнення його від кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності – це відмова держави від застосування до звинуваченого обмежень певних прав і свобод. Тобто, на відміну від першого варіанту - угоди про визнання вини, — у такому випадку можна не лише продовжувати керувати громадою, а й навіть у народні депутати балотуватися. Обмежень немає бо немає судимості.

Отже, правоохоронці передали матеріали кримінальної справи до Білозерського районного суду з клопотанням про звільнення Олександра Лейбзона від кримінальної відповідальності.

У понеділок, 22 липня, суддя Білозерського районного суду Ірина Кусік погодила клопотання прокуратури. Тобто, ця кримінальна справа тепер назавжди закрита,  більше до неї ніхто не повернеться.

Але залишилися тільки неприємний осад у душі та пережитий стрес.

Від редакції:

Якщо б у правоохоронців були вагомі докази вини голови громади, вони навряд чи пішли на такий «компроміс», бо два місяці їх роботи — прихована зйомка перемовин, підготовка та оформлення «хабара», десятки клопотань до суду, обшуки, допити свідків, експертизи та інше - «коту під хвіст». А робилося все це — за кошти платників податків.

Детальніше про перипетії цієї справи читайте у розслідуванні «Вгору»:

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ