Підтримати нас

“Справа про Статут”: у Херсонській міськраді черговий скандал з сесійними документами

Автор статті
23 липня 2021 13:09
1,102
Поширити:

Тривожні новини вкотре виходять із надр Херсонської міськради. На своїй сторінці у Фейсбуці голова Громадської ради при міському голові Олександр Мошнягул повідомив, що, за наявною в нього інформацією, редакція нового Статуту Херсонської територіальної громади, який мали затвердити сьогодні, 23 липня, була кулуарно змінена.

Олександр Мошнягул стверджує, що проєкт Статуту розроблений спільними зусиллями міжнародних експертів Ради Європи, членами робочої групи, був затверджений на громадських слуханнях. Але, як повідомляє джерело, перед сьогоднішнім пленарним засіданням сесії міськради з документа вилучили зроблені експертами та громадськими діячами поправки, а на руки обранцям роздали зовсім інший варіант.

“Мова йде не тільки про відмову від онлайн-участі в громадських слуханнях та обмеження щодо участі молоді, - пише Мошнягул. - За словами депутатів, у проєкті, який вони отримали, повертаються норми про 300 підписів для ініціювання громадських слухань та 500 - для внесення місцевої ініціативи (у проєкті, підготовленому робочою групою, в обох випадках було 100 осіб).

Крім того, депутати отримали лише 3 додатки до Статуту (про громадські слухання, про місцеві ініціативи та про почесного громадянина) замість 6 підготовлених експертами”.

Водночас цікаво, що на сайті міськради все ще розміщений проєкт Статуту в тому вигляді, який був затверджений робочою групою - у повному варіанті.

Олександр Мошнягул вважає,  якщо поправки громадськості не будуть враховані, то місто повернеться до Статуту "у його найгіршій авторитарній формі", що було неможливо навіть у темні часи Януковича.

Яким же чином і хто саме скоїв підміну документів і здійснив фальсифікацію, яку можна переслідувати навіть у кримінальному порядку?

Відомо, що поширенням усіх робочих документів для ознайомлення депутатами займається в міськраді відділ, який особисто курує секретар міськради Галина Лугова. Але хто саме скоїв коригування, невідомо.

Зі свого боку голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий пропонує організувати службову перевірку цього інциденту й покарати винних. Адже подібні дивні маніпуляції за нинішнього складу міськради і її виконавчих органів відбуваються  не вперше

Є також версія, що такими оборудками займаються деякі діячі, які зараз є чиновниками міськради, а допомагають їм і навіть курують певні депутати, яких пов'язують з "регіоналами", що мімікрували під представників сучасних партій і намагаються зараз "рулити" містом.

Тим часом міський голова Ігор Колихаєв сам свого часу ініціював залучення до розроблення проєкту Статуту Херсона експертів Ради Європи, і ті радісно погодилися взяти участь у такій роботі. Але якщо документ приймуть у "кулуарному" варіанті, довіру міжнародних інституцій до херсонської влади вкотре буде підірвано, і в Європі ще не раз подумають, перш ніж зважитися на ще одну спробу співпраці з нашим містом.

До речі, щось схоже ми вже спостерігали, коли нинішній міський голова відклав вирішення питання про співпрацю з ЄБРР, який мав допомогти з розвитком тролейбусної інфраструктури.

Чи "підставляють" Колихаєва якісь таємничі фігури-саботажники, що окопалися в стінах міськради, або ж це він сам цілком підтримує такий стан речей, коли містом керуватимуть у режимі тоталітарного диктатора? Питання, звичайно, дискусійне. У будь-якому випадку, ті самі "пів року тиші", коли й мер, і його команда ще просили міську громадськість почекати з висновками про діяльність, давно минули, і настав час для повноцінних та регулярних звітів перед виборцями.

Додамо на закінчення, що на сьогоднішньому засіданні сесії питання про Статут Херсонської територіальної громади все ж  зняли з обговорення й направили на доопрацювання. Як справи підуть далі, ми будемо уважно стежити, щоби повідомляти нашим читачам усі подробиці "справи про Статут".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ